Madáretetés télen és nyáron (x)

A csiripelő madárseregek élettel töltik meg napjainkat, hiszen nincs is jobb, mint madárcsicsergésre ébredni. A kicsik és a nagyok egyaránt szívesen nézik ezeket az eleven, szabad teremtményeket, sőt, sokan szeretnének közelebb is kerülni hozzájuk. Ezt meg is tehetjük, ha tudjuk, hogyan kell a madarakat etetni télen és nyáron.

A következő pár sorban most néhány hasznos madáretetési tippel készültünk számodra, hogy te is profi legyél!

Madáretetés a hideg hónapokban

A téli madáretetés célja, hogy a közelünkben tartsuk a madarakat, nem pedig az, hogy életben tartsuk őket. A Designmarket madáretetői között számos olyan praktikus darabbal találkozhatunk, amelyekbe finom, madárcsalogató falatokat helyezhetünk ki. 

Hazánkban számos gyönyörű, színes madárfaj vészeli át a telet. A verebek, a galambok, a rigók és a cinegefélék mindig szívesen látogatják az etetőket. A madáretetés időszaka az első tartós fagyok beköszöntétől tavasz elejéig tart. 

Ha valóban elhatározzuk magunkat, akkor ki kell tartanunk az elképzelésünk mellett, nem szabad csak úgy egyik pillanatról a másikra abbahagyni az etetést! A megszokott élelemforrás eltűnése a hideg éjszakákon a madarak pusztulásához vezethet. Azt viszont képesek érzékelni a madarak, hogy ha fogytán van az eledel, tehát azzal nem okozunk kárt, ha hagyjuk kiürülni azt. 

Milyen ételeket helyezzünk ki?

A legnépszerűbb madárnasik közé sorolhatjuk a magas olajtartalmú, nem pirított magvakat. Ilyen például a köles, a lenmag, a szezámmag vagy a napraforgó. A nem sózott, pörkölt magvak is népszerűek lehetnek; a dió, a mogyoró, a pisztácia, a kesudió és a fenyőmag is. 

A legnélkülözhetetlenebb táplálékforrás pedig az állati zsiradék. Ebbe a csoportba tartozik a vajtégla, a nem sózott szalonna, a marhafaggyú, a máj és a lágysajt. 

Természetesen a gyümölcsök, a bogyók és néhány esetben a főtt ételek sem maradhatnak ki a menüből. Ez utóbbi azonban nem mindig jön be, de próbálkozhatunk főtt zöldségekkel, tésztával, rizzsel és tojással is. 

Nyáron is etetnünk kell a madarakat?

Tavasztól ősz elejéig nem igazán kellene élelemmel ellátnunk a madarakat, hiszen ezzel inkább ártunk számukra. A nyári etetéssel pedig egyenesen életképtelenné tehetjük őket.

Nyáron az eleség nagy része megromolhat, nem is beszélve az állati zsiradékokról, amelyek ilyenkor bomlani kezdenek. A melegben gyorsabban terjednek a fertőző betegségek is. Az itató minden esetben legyen stabil, biztonságosan rögzítsük, hogy az izgága madárpárok se pottyanjanak le róla. 

Ha valamit valóban tenni akarunk szárnyas barátainkért ebben az időszakban, akkor biztosítsunk folyadékot számukra, illetve szerezzünk be minőségi etetőket. A Designmarket lakberendezési webshop kínálatában az utóbb említett teendő kapcsán segítséget kaphatsz.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »