Oroszország már a háború eszkalációjáról beszél

Oroszország reagálni fog a Nyugat növekvő szerepvállalására az ukrajnai konfliktusban, bár a NATO-val való közvetlen konfliktus nem áll Moszkva érdekében – közölte az orosz külügyminiszter-helyettes kedden, miután Washington több katonai támogatást ígért Kijevnek.

„Reméljük, hogy Washingtonban és más nyugati fővárosokban felismerik az ellenőrizetlen eszkaláció veszélyét” – idézte Szergej Rjabkovot kedden a RIA hírügynökség.

Ukrajna hétfőn azt mondta, hogy meg kell erősítenie légvédelmét, miután Oroszország a háború kezdete óta a legnagyobb légitámadást hajtotta végre ukrán városok ellen, megtorlásul a krími híd felrobbantásáért, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök terrortámadásnak nyilvánított.

Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy fejlett légvédelmi rendszereket biztosít Ukrajnának. A Fehér Ház közlése szerint a G7 országcsoport vezetői kedden egy virtuális találkozót is tartanak a témában, hogy megvitassák az ország támogatására vonatkozó kötelezettségvállalásukat.

„Az Egyesült Államok további fejlett légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának” – mondta Biden Volodimir Zelenszkijnek, amikor telefonon beszélt az ukrán államfővel a hétfői orosz rakétatámadásokat követően. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök biztosította Zelenszkijt a további támogatásról az önvédelemhez, s nem sokkal a telefonhívás előtt kiadott közleményben kijelentette, hogy az újabb orosz támadások tovább erősítik az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy mindvégig kiálljon Ukrajna polgárai mellett.

Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov szerint az Ukrajnának nyújtott több nyugati segítség felveti egy szélesebb körű háború kockázatát. „Az ilyen segítség, valamint az, hogy Kijevet hírszerzési információkkal, kiképzőkkel és harcászati irányelvekkel látják el, további eszkalációhoz vezet, és növeli az Oroszország és a NATO közti összecsapás kockázatát” – fogalmazott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »