Újabb rekordon az euróövezeti infláció

Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben – közölte az unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán előzetes adatként.

Az elemzők 9 százalékos éves inflációra számítotttak augusztusra a júliusi 8,9 százalék után, a tényadat ezt a várakozást is kissé meghaladta.   Az infláció már több mint négyszerese az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljának.

Az élelmiszer és energiaárak nélkül számított maginfláció augusztusban éves bázison 4,3 százalék volt a júliusi 4 százalék után, szintén magasabb az elemzői várakozások átlagában szereplő, a júliusival megegyező 4 százaléknál.

Forrás: Eurostat

Az energiahordozók ára 38,3 százalékkal nőtt tavaly augusztushoz képest, azonban az áremelkedés üteme valamelyest lassult a júliusi 39,6 százalék után. Az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáruk árnövekedése 10,6 százalék volt a júliusi 9,8 százalék után, miközben az iparcikkek 5 százalékkal (júliusban 4,5 százalékkal), a szolgáltatások pedig 3,8 százalékkal (júliusban 3,7 százalékkal) drágultak.

Augusztusban a fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek júliushoz képest, amikor 0,1 százalékos emelkedést regisztráltak júniussal összevetve.

Az egyes országokat tekintve e legmagasabb inflációt Észtországban (+25,2%), Litvániában (+21,1%) és Lettországban (+20,8%) mérték, míg a legkisebb mértékben Franciaországban (+6,5%), Máltán (+7,1%) és Finnországban (+7,6%) nőttek az árak.

A teljes jelentés angol nyelven az Eurostat oldalán érhető el.

Forrás: MTI / Eurostat

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »