Spanyolország a napelemekben látja a megoldást

Miközben Európa egyre fenyegetőbb energiaválsággal küzd, a spanyolok “a nap felé fordulnak”, hogy kielégítsék villamosenergia-szükségleteiket.

A madridi székhelyű Ecooo Energía Ciudadana szövetkezet szerint az elmúlt évben 213 százalékkal nőttek a napelemek telepítésére vonatkozó kérelmek Spanyolországban. A változásra négy évvel azután került sor, hogy az ország megszüntette a hazai előállítású napenergiára kivetett, úgynevezett “napadót”.

Az új jogszabályok pedig lehetővé teszik, hogy a spanyolok “energiaközösségeket” hozzanak létre; kollektív létesítményeken keresztül termeljenek energiát. Manuel Ruiz, egy önellátó csoport támogatójának elmondása szerint mindössze két év alatt 200 ilyen létesítményt hoztak létre.

A napenergiából származó villamosenergia arányát tekintve Spanyolország a harmadik helyen áll Hollandia és Németország után. Ez nem kis teljesítmény, ráadásul az emberek is azt állítják, hogy kezdik a pénztárcájukon érezni a napenergia előnyeit. Joaquín Sáez, egy másik önellátó csoport tagja közölte, hogy neki a 15 darab, 5500 watt teljesítményű napelem panel elegendő energiát termel, hogy nullás legyen a villanyszámlája.

“Az önellátás fellendülését tapasztaljuk” – mondta Laura Ramos, az Ecooo Energía Ciudadana kommunikációs vezetője, hozzátéve, hogy 2023-ra is már telített a piac; nincs elég alapanyag és technikus sem, aki elvégezné a telepítéseket.

A növekedés ráadásul nem csak Spanyolországra korlátozódik; a napenergia Európa-szerte virágzik. Az EU-ban május és augusztus között a villamosenergia 12 százaléka származott napenergiából, míg ez az arány 2020-ban még csak 5,2 százalék volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Euronews

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »