Spanyolország a napelemekben látja a megoldást

Miközben Európa egyre fenyegetőbb energiaválsággal küzd, a spanyolok „a nap felé fordulnak”, hogy kielégítsék villamosenergia-szükségleteiket.

A madridi székhelyű Ecooo Energía Ciudadana szövetkezet szerint az elmúlt évben 213 százalékkal nőttek a napelemek telepítésére vonatkozó kérelmek Spanyolországban. A változásra négy évvel azután került sor, hogy az ország megszüntette a hazai előállítású napenergiára kivetett, úgynevezett „napadót”.

Az új jogszabályok pedig lehetővé teszik, hogy a spanyolok „energiaközösségeket” hozzanak létre; kollektív létesítményeken keresztül termeljenek energiát. Manuel Ruiz, egy önellátó csoport támogatójának elmondása szerint mindössze két év alatt 200 ilyen létesítményt hoztak létre.

A napenergiából származó villamosenergia arányát tekintve Spanyolország a harmadik helyen áll Hollandia és Németország után. Ez nem kis teljesítmény, ráadásul az emberek is azt állítják, hogy kezdik a pénztárcájukon érezni a napenergia előnyeit. Joaquín Sáez, egy másik önellátó csoport tagja közölte, hogy neki a 15 darab, 5500 watt teljesítményű napelem panel elegendő energiát termel, hogy nullás legyen a villanyszámlája.

„Az önellátás fellendülését tapasztaljuk” – mondta Laura Ramos, az Ecooo Energía Ciudadana kommunikációs vezetője, hozzátéve, hogy 2023-ra is már telített a piac; nincs elég alapanyag és technikus sem, aki elvégezné a telepítéseket.

A növekedés ráadásul nem csak Spanyolországra korlátozódik; a napenergia Európa-szerte virágzik. Az EU-ban május és augusztus között a villamosenergia 12 százaléka származott napenergiából, míg ez az arány 2020-ban még csak 5,2 százalék volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Euronews

Hozzászólások ()

Friss hírek