A svéd jegybank 100 bázispontos kamatemelést hajtott végre

A svéd Riksbank kedden 100 bázispontos kamatemelést hajtott végre, és ezzel 1,75%-ra emelte az irányadó kamatot. A döntést a “túl magas inflációval” magyarázzák.

A központi bank közleményében azt írta, hogy a szárnyaló infláció “aláássa a háztartások vásárlóerejét, és mind a vállalatok, mind a háztartások számára megnehezíti a pénzügyi tervezést”.

A Riksbank szerint a monetáris politikát nagy valószínűséggel még tovább kell szigorítani ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a 2%-os célértékhez, ezért a következő hat hónapban további kamatemelések várhatók.

Svédországban az infláció augusztusban éves szinten 9%-ra emelkedett, ami 1991 óta a legmagasabb szint, és meghaladta a Riksbank korábbi, júniusi előrejelzését.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »