A svéd jegybank 100 bázispontos kamatemelést hajtott végre

A svéd Riksbank kedden 100 bázispontos kamatemelést hajtott végre, és ezzel 1,75%-ra emelte az irányadó kamatot. A döntést a “túl magas inflációval” magyarázzák.

A központi bank közleményében azt írta, hogy a szárnyaló infláció “aláássa a háztartások vásárlóerejét, és mind a vállalatok, mind a háztartások számára megnehezíti a pénzügyi tervezést”.

A Riksbank szerint a monetáris politikát nagy valószínűséggel még tovább kell szigorítani ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a 2%-os célértékhez, ezért a következő hat hónapban további kamatemelések várhatók.

Svédországban az infláció augusztusban éves szinten 9%-ra emelkedett, ami 1991 óta a legmagasabb szint, és meghaladta a Riksbank korábbi, júniusi előrejelzését.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »