Salvini is magabiztos, ötéves kormányzási ciklusra készül

Matteo Salvini, a Liga vezetője szerint – aki hatpontos választási ígéretet írt alá a nagygyűlésen, melyet pártja a Pó-folyó forrásánál tartott vasárnap – Olaszország egy jobboldali kormánnyal komolyabb és stabilabb ország lesz Európában.

Salvini kijelentette, hogy teljes az összhang a Liga és szövetségesei, vagyis a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) között.

„Én, Silvio és Giorgia majdnem mindenben ugyanazt a nézetet képviseljük, a következő öt évben jól fogunk együtt dolgozni, megígérem!” – hangoztatta Salvini egy héttel a szeptember 25-i parlamenti választások előtt. Hozzátette, hogy a jobboldallal az ország „komoly, stabil és következetes” kormányt tud felmutatni, mellyel Olaszországot nagyobb tisztelet övezi majd külföldön az eddig Rómára jellemző politikai megosztottság helyett.

Salvini a lombardiai Pontida mezejére hívta pártja tagjait és szavazóit, a Pó-folyó forrásához, ahol 1990-től az Északi Liga, majd 2018-tól az utódpárt Liga tartja nagygyűléseit. A párt adatai szerint százezren gyűltek össze. A színpadot borító óriásplakáton a párt jelszava volt olvasható: „hiszek Olaszországban, hiszek a Ligában”.

https://www.instagram.com/p/CipbvxJKuEA/

Salvini és a párt vezető politikusai – köztük a Liga tartományi kormányzói – többpontos választási ígéretet írtak alá: elkötelezték magukat a rezsicsökkentésre és az atomenergia ismételt használatára, a régiók autonómiáját, adó- és nyugdíjreformot, az illegális bevándorlókkal érkező hajók leállítását és a Matteo Salvini belügyminisztersége alatti migrációs-biztonsági törvények ismételt hatályba helyezését, valamint az igazságügyi rendszer módosítását ígérték. Emellett ígéretet tettek a közszolgálati rádió-televízió előfizetés eltörésére is.

Salvini nem zárta ki, hogy a választások után az államfő őt kérheti fel a kormányalakításra.

Közben a külföldön élő olaszok vasárnap megkezdték a levélszavazást. A belügyminisztérium adatai szerint több mint 5,8 millió állandó külföldi lakhelyű olasz jogosult a konzulátusokon keresztüli levélszavazásra. Voksolásuk szeptember 22-én délután zárul le. A külföldi olaszok négy szenátort és nyolc képviselőt választanak az október 13-án megalakuló új római parlamentbe.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »