Mit tehetünk, ha közlekedési bűncselekménnyel gyanúsítanak? (x)

Egyre több autó van az utakon és egyre zsúfoltabb a városi közlekedés. Sokan idegesen, feszülten ülnek autóba, és az is előfordul, hogy késésben vagyunk, ezért jobban nyomjuk a gázt, mint amennyire lehetne. Senki sem szeretne közúti baleset résztvevője lenni, nemhogy okozója!

A baleset bekövetkezte után, annak súlyosságától függően, amennyiben személyi sérülés is történt, minden esetben rendőrségi intézkedésre kerül sor. A baleset résztvevői gyakran egymást hibáztatják, és már a helyszínen igyekeznek a másikra fogni a balesetet. Az is előfordul, hogy a vétlen sofőr a nagy lelki teher miatt elvállalja azt, hogy ő hibázott. 

Jobb, ha előbb ügyvédhez fordulunk. Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd Budapest egyik ismert szaktekintélye, büntető ügyvéd, a közlekedési bűncselekmények specialistája. A közlekedési baleset gondatlan okozása mellett ittas vezetés, cserbenhagyás, közúti veszélyeztetés segítségnyújtás elmaradása vagy eltiltás hatálya alatti járművezetés esetén is segítséget nyújt!

Mit tegyünk a baleset helyszínén?

Első lépésként, amennyiben saját sérülésünk engedi, nyújtsunk segítséget a sérülteknek és hívjuk a segélyhívót. Amint mindenki biztonságban van, a rendőrség elkezdi a baleset körülményeinek tisztázását, adatokat gyűjt, tanúkat keres, rögzíti a személyek adatait, a helyszín adatait, a járművek adatait és felvételeket készít. Meghallgatja a balesetben érintetteket és a tanúkat, a vallomásokat rögzíti.

Mindenki rémálma: büntetőeljárás indult ellenünk

Ennél a pontnál a legfontosabb teendő az ügyvéd megbízása. Ne védekezzünk egyedül a hatóságok előtt! Nagyon fontos, hogy olyan ügyvédet válasszunk, aki jártas a közlekedési ügyekben, a jog ugyanis rengeteg különböző területből áll.

Hogyan tud segíteni az ügyvéd a büntetés minimalizálásában?

Az ügyvéd részt vesz az eljárási cselekményeken, felkutatja az összes enyhítő körülményt, szakértőkkel van kapcsolatban és kidolgozza a védekezési stratégiát. Célul tűzi ki azt, hogy a kiszabható büntetések közül a legenyhébbet kapja az ügyfele és segít abban, hogy a bevont jogosítványt is minél hamarabb visszakapja.

A közlekedésre vonatkozó szabályok változásai

Ha valamilyen társadalomra veszélyes cselekmény száma megnövekszik, akkor a törvényhozók a jogszabályok felülvizsgálata során szigorítanak annak elbírálásán. Ez történt a jogosítvány nélküli vezetés és az eltiltás hatálya alatti járművezetés esetében is. Az eltiltás alatti vezetés korábban szabálysértésnek minősült, de ma már bűncselekmény és három év börtön is járhat érte, a jogosítvány nélküli vezetésért pedig akár szabálysértési őrizetbe is kerülhet az elkövető.

A közlekedési bűncselekmény elkövetéséért leggyakrabban a járművezetéstől való eltiltás büntetést alkalmazza a bíróság, de közúti baleset okozása esetében akár több év szabadságvesztést is kiszabhat. Nem mindegy tehát, hogy az ügyvéd milyen tapasztalattal rendelkezik, hiszen akár a jövőnk is függhet tőle.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek