Horvátországban is jön az élelmiszerár-stop

A horvát kormány az energia- és élelmiszerárak drágulása miatt átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki, amellyel segíteni kívánja a háztartásokat és a vállalkozókat – mondta Nina Obuljen Korzinek kulturális miniszter szerdán a horvát közszolgálati rádiónak adott interjújában, jelezve, hogy a családok védelme érdekében korlátozni fogják egyes élelmiszerek árát.

A horvát sajtó napok óta találgatja, milyen intézkedésekkel készül a kormány, hogy megállítsa a drágulásokat. Eddig kevés információ szivárgott ki, a kabinet a csütörtöki ülésén mutatja be a teljes csomagot. A horvát közszolgálati televízió (HRT) úgy tudja, Zágráb egyebek között a tej, a cukor, az olaj és a darálthús árát fogja korlátozni.

A Telegram című horvát internetes portál kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta: egyetlen energiahordozó sem fog drágulni a háztartások számára. „Sem a villany, sem a gáz, sem a víz, sem a távfűtés” – idézte a lap a forrást. Hozzátették: a nonprofit szektor és az olyan közintézmények, mint az iskolák, az óvodák, a kórházak és az egyesületek ugyanolyan áron kapják majd a gázt és az elektromos áramot, mint a háztartások. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, a vállalkozások és az önkormányzatok milyen támogatásban részesülnek majd – írták.

Az eddigi intézkedések

A horvát kormány idén áprilisban hosszú távon 25 százalékról 13 százalékra, az április 1-jétől jövő március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra csökkentette a lakossági gáz áfáját. A villamosenergia áfája maradt 13 százalék, ugyanakkor az energiadrágulás és az attól elmaradó áremelés különbözetét a Horvát Elektromos Művek (HEP) átvállalta.

A gázártámogatás – egy meghatározott fogyasztásig, utalványos rendszerben – a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat is érintette. A nagyobb vállalkozásoknak azonban havonta 300-400 százalékkal is emelkedett a villany- és gázszámlája az április 1-jétől eltelt időszakban.

Augusztus végén a kormány újabb intézkedést fogadott el: a faforgács, a pellet, a brikett és a tűzifa általános forgalmi adóját (áfa) 5 százalékra, a napelemekét pedig nulla százalékra csökkentette. Az említett termékeken kívül a törvény hatálybalépésének napjától 2023. március 31-ig 5 százalékra csökkentették a távhőszolgáltatás áfáját, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat is. A törvényjavaslatot még a parlamentnek is el kell fogadnia.

Mindemellett Zágráb kedden újabb rendeletben rögzítette az üzemanyagok árát is: a benzin kiskereskedelmi ára 0,57 lipával (1 kuna=100 lipa), 10,62 kunára (567,64 forint) csökkent, míg a gázolajé 0,54 lipával, 12,89 kunára (688,97 forint) nőtt. Az árszabás – amely a benzin és a gázolaj esetében egyaránt 0,65 kuna/liter rögzített árrést határoz meg – az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik a következő egy hétre.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek