Hajókkal oldaná meg a menekültválságot a holland vezetés

A holland kormány az ország partjainál horgonyzó tengerjáró hajókat ajánlaná fel ideiglenes szállásként a menekülteknek – írta csütörtökön a Dutchnews hírportál Eric van der Burg menekültügyekért felelős államtitkár bejelentésére hivatkozva.

A holland kormány több hónapja tartó válsághelyzettel néz szembe, ugyanis nem sikerül elengedő férőhelyet biztosítania az országba áramló menekülteknek. A férőhelyhiány miatt élhetetlen körülmények alakultak ki a menekültközpontokban, emiatt a VluchtelingenWerk menekültjogi szervezet perrel fenyegeti a hágai vezetést.

Van der Burg szerdai sajtótájékozatóján bejelentette, hogy három nagy sétahajót már megrendeltek, egyet Velsen észak-hollandiai kikötővárosnál horgonyoznak le. Azt is elmondta, hogy a holland hatóságok az intézkedés jogszerűségét is vizsgálják, mivel meg kell oldani, hogy a menekültek elhagyhassák a hajót, különben gyakorlatilag fogságban lennének, ami jogszerűtlen.

A VluchtelingenWerk szerint a kormány terve abszurd. A szervezet szóvivője szerint, a menekülteket a társadalomba kell befogadni, nem pedig a tengeren kell elhelyezni. „Ezt nem lehet megtenni azokkal az emberekkel, akik háború és erőszak elől menekültek el” – tette hozzá.

A férőhelyhiánnyal kapcsolatos problémák a groningeni tartományban található Ter Apel regisztrációs központban a legszembetűnőbbek: a menekülteknek elvileg nem több mint hat napot kellene ott tölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de tartózkodásuk több hónapig is elhúzódhat, mivel más menekülttáborokban kevés a férőhely. Ennek következtében a központban túlzsúfoltság alakult ki, a menekültek székeken vagy a szabad ég alatt alszanak.

https://www.instagram.com/p/Cf7B5aIoFCG/

Van der Burg szerint a probléma megoldása még heteket vehet igénybe. Azt is elmondta, hogy alternatív megoldásokat keres a Hollandiába érkező több ezer ukrajnai menekült elhelyezésére.

Egyes helyi önkormányzatok beleegyeztek abba, hogy ukrán menekülteket fogadjanak be, így a kormány azt reméli, hogy minél több ukránt tud elhelyezni ezeken a településeken, annál több hely szabadul fel más központokban a többi menekült számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: az EKB még nem látja a jeleket

Christine Lagarde, az EKB elnöke ma elmondta, hogy nem látják tiszta jelét annak, hogy a maginfláció csökkenne, dinamikája továbbra is erős. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az EKB nem feltétlenül emeli tovább a kamatokat, de nem is zárja ki a további szigorítást.

Read More »

Nemsokára a holland köztisztviselőknek sem szabad tiktokozni

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.

Read More »