Újra kormányválság fenyeget Olaszországban

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) feltételekhez köti a 2021 februárjában Mario Draghi vezetésével megalakult nemzeti egységkormány működésének folytatását.

Az M5S-hez közel álló Il Fatto Quotidiano napilap úgy tudja, hogy Giuseppe Conte pártelnök az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok leállítását, a párt által 2019-ben bevezetett állampolgári alapjövedelem fenntartását, bérezési és adózási reformokat, valamint környezetvédelmi intézkedéseket követel, többek között azt, hogy Rómában politikai megállapodáshoz kössék a tervezett hulladékégető megvalósítását.

A pártból nemrég kilépett Luigi Di Maio külügyminiszter szerint – aki vasárnap a Corriere della Sera napilapnak nyilatkozott – az Öt Csillag Mozgalom csak a kifogást keresi a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány megbuktatásához. Giuseppe Conte, aki 2018 és 2020 között miniszterelnök volt, hétfőn személyesen egyeztet Mario Draghi jelenlegi kormányfővel.

Draghi egy korábbi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a kormány munkája kizárólag az M5S-szel közösen folytatódhat. A közgazdász Draghi hozzátette: nem vállal újabb kormányfői megbízatást.

Luigi Di Maio a Corriere della Serának azt mondta: „ha most tartanánk választásokat, az ország szakadékba zuhanna”. A politikus a párt júniusi, részleges helyhatósági választásokon elért gyenge eredménye után több párttársával külön frakciót alapított Együtt a Jövőért névvel, így az M5S már nem számít a legnagyobb parlamenti csoportnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A baloldali Demokrata Párt (PD) vezető politikusa, Dario Franceschini vasárnap szintén üzent az M5S-nek, hangoztatva, hogy ha Giuseppe Conte kilép a kormányból, a PD megszakítja az ötcsillagosokkal való választási szövetséget, mellyel már a 2023-as parlamenti fordulóra készültek.

A múlt héten Luigi Di Maio, Giuseppe Conte és Mario Draghi külön-külön egyeztetett Sergio Mattarella államfővel a kormányzás folytatásának lehetőségeiről.

A koalíció többi tagja között sem felhőtlen az együttműködés

A következő hetekben – a parlament augusztusi zárása előtt – a felső- és alsóháznak is szavaznia kell a kormány újabb energiacsomagjáról, mellyel a családokat és a vállalkozásokat akarják támogatni, valamint napirenden szerepel az Ukrajnának szánt negyedik fegyverszállítmány. Emellett megkezdődik a jövő évi költségvetési törvénycsomag előkészítése is.

A kormánypártok között ráadásul feszültséget okoz az a PD szorgalmazta törvény, mellyel még a parlamenti ciklus vége előtt állampolgárságot akarnak adni az olasz iskolai végzettséggel bíró bevándorló gyerekeknek és fiataloknak, amit a jobboldali pártok nem támogatnak. Hasonlóképpen a baloldali pártok engedélyeztetni akarják a könnyű drogok legalizálását, amit a jobboldal szintén ellenez.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője vasárnapi közösségmédia-bejegyzése szerint miközben a baloldal a migránsokkal törődik, az „olaszok a munka világában és a rezsiköltségek terén várnak választ” a politikától.

Az Öt Csillag Mozgalom 2018-ban a szavazatok több mint 32 százalékának elnyerésével került kormányra: 2019 szeptemberéig a jobboldali Ligával, majd a baloldali Demokrata Párttal kormányzott, mindkétszer Giuseppe Conte miniszterelnökkel. Mario Draghi 2021 februárjában váltotta Contét. A legutolsó felmérések szerint az M5S országosan tizenkét százalék körül teljesít.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek