Az Öt Csillag lett az olasz önkormányzati választások nagy vesztese

A jobboldal szerepelt a legjobban az önkormányzati választásokon Olaszországban, míg a parlamentben a legnagyobb frakcióval rendelkező kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) öt százalék alá süllyedt a belügyminisztérium kedd reggeli adatai szerint.

A szavazatszámlálás végleges összesítése előtti utolsó adatok szerint a Giuseppe Conte vezette M5S 2 és 5 százalék között teljesített azokban a körzetekben, ahol egyáltalán jelöltet állított.

A római parlamentben az M5S a Mario Draghi vezette kormány „tartóereje”: a pártnak van továbbra is a legnagyobb frakciója, miután a legutolsó, 2018-as parlamenti választáson több mint 32 százalékot szerzett. Az utóbbi öt évben az M5S két kormányt alakított Conte vezetésével, először a jobboldali Ligával, majd a baloldali Demokrata Párttal (PD) lépve koalícióra. 2021 februárja óta pedig a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány tagja.

Giuseppe Conte hétfő esti sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy az M5S a gyenge választási eredmények ellenére sem adja fel kormányzati szerepét.

Összefogás a jobboldalon?

A Draghi-kormánynak vége – jelentette ki a jobboldali Giorgia Meloni, az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) elnöke azt szorgalmazva, hogy szövetségesei, a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) lépjenek ki a kormányból.

A Corriere della Sera című napilap rámutatott, hogy az országban alig támogatott M5S-szel Mario Draghinak nehéz lesz folytatnia a kormányzást a 2023-as tavaszi választásokig, főleg ami az addig megvalósítandó gazdasági reformokat illeti.

A Liga, az FdI és a FI alkotta jobboldali szövetség 43,8 százalékra tett szert a baloldali koalíció 41,9 százalékához képest. A jobbközép szövetség húzóerejének az FdI bizonyult, amely több, még a Liga fellegvárának számító északi tartományokban is maga mögött hagyta a Liga jelöltjeit. Ahol viszont az FdI egyedül indult, nem tudott győzni.

„Az egységes jobbközép a győztes” – hangoztatta Matteo Salvini, a Liga vezetője, hozzátéve, hogy ott maradtak alul, ahol nem közös jelöltet állítottak. Úgy vélte, „a jobboldali pártoknak nem egymás között, hanem a baloldallal szemben kell harcolniuk”.

Egyedüli baloldal erő maradt a PD, amely tíz év után elveszítette Palermo városának polgármesteri székét. Így a jobboldal veszi át a dél-olaszországi migráció egyik központjának számító térség vezetését.

A PD-nek fel kell adnia az M5S-szel kötött szövetséget, ha a baloldal esélyt akar a 2023-as választásokon a centrummal kell szövetkeznie – hangoztatta Matteo Renzi volt PD-főtitkár, az Élő Olaszország (IV) vezetője.

A vasárnapi helyhatósági választási forduló eredményeit hétfő délután kezdték el összeszámlálni: a majdnem ezer önkormányzatban rendezett voksolásra jogosult több mint 9 millió olasz 54,7 százaléka járult az urnákhoz, kevesebben mint öt évvel ezelőtt. További tizenhárom kiemelt önkormányzatban a június 26-i második fordulóban folytatódik a verseny a jobb- és a baloldal között.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

www.szallerbeckmotor.hu

Megfontoltan két keréken (x)

A motorozás sokaknak a szabadság megtestesítője. E tevékenység által ki tudnak lépni a szürke hétköznapokból, amelyek zsúfolásig vannak szabályokkal és határokkal. Épp ezért könnyű átesni a ló túloldalára, és túl hevesen hajszolni a szabadság érzését két keréken.

Read More »