Hollandia felpörgeti a szénalapú energiatermelést

A holland kormány a gázfogyasztás csökkentése érdekében a lehető legnagyobbra tervezi növelni a szénerőművek energiatermelését – jelentette a Dutchnews hírportál hétfőn.

A hírportál szerint a kormány azt tervezi, hogy az elkövetkező időszakban teljes kapacitással használja a széntüzelésű erőműveket, hogy a következő télen elegendő gáz maradjon az otthonok fűtésére. Hollandia korábban 35 százalékban maximalizálta a szénerőművek termelését a szén-dioxid-kibocsátás korlátozása érdekében.

„Bár jelenleg nincs akut gázhiány, ezt a lépést azért kell megtenni, hogy elegendő gáz álljon rendelkezésre a télre. Ha nem lenne különleges a helyzet, akkor soha nem tennénk meg, de ez most fontos intézkedés az ellátásbiztonság érdekében” – idézte a Dutchnews Rob Jetten klímavédelmi minisztert, aki a kormány hétfő esti sajtótájékoztatóján számolt be a kabinet energiaellátási terveiről.

Jetten azt is elmondta, hogy a kormány tervei szerint a nagy gázfelhasználók pénzügyi ösztönzést kaphatnak majd arra, hogy kevesebbet fogyasszanak, továbbá szeptembertől az alacsony jövedelemű háztartások pótlólagos pénzügyi segítséget igényelhetnek. A források egy része a szénerőművek tulajdonosainak a termelés leállításakor fizetett kompenzációból származó megtakarításokból származna.

A klímavédelmi miniszter arra is felszólította a lakosságot, hogy tegyenek meg mindent a gázfogyasztás visszaszorítása érdekében, például zuhanyozzanak rövidebb ideig, szigeteljék jobban lakásaikat. „Minden köbméter gáz számít, még a nyári időszakban is” – fogalmazott.

A kormány azt is bejelentette, hogy 2023 októberéig 2,3 milliárd köbméter gázt kíván kitermelni a groningeni gázmezőkön, annak ellenére, hogy korábban azt ígérte, 2023-ban hivatalosan lezárja a földgázlelőhelyet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »