Moldova is belépne az EU-ba

Moldova, valamint Ukrajna és Georgia európai uniós tagjelölti státuszának megadását szorgalmazta Natalia Gavrilita moldovai kormányfő pénteken Varsóban azon a sajtóértekezleten, amelyet lengyel hivatali partnerével, Mateusz Morawieckivel közösen tartott.

A kétoldalú tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Gavrilita felidézte: országa március 3-án nyújtotta be uniós tagfelvételi kérelmét. Beismerte: Moldova jelenleg még nem készült fel az uniós tagságra, mindazonáltal mindent megtesz a csatlakozás érdekében. „Az európai modell útján haladunk, nagy reményeket fűzünk hozzá” – jelentette ki, s egyúttal felszólította az uniós tagállamokat, hogy vegyék fel országát, valamint Ukrajnát és Georgiát is az Európai Unióba.

Ukrajna az ellene zajló orosz támadás elindítása után néhány nappal, február 28-án, Georgia pedig március 3-án indítványozta uniós csatlakozásának felgyorsítását.

Az ukrajnai háborúról Gavrilita elmondta: Moldova már 390 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, ők jelenleg négy százalékát képezik a 2,6 millió lakosú országnak. Beszélt arról is, hogy a háború negatívan befolyásolja a gazdasági helyzetet Moldovában, amelynek Ukrajna fontos kereskedelmi partnere.

Mateusz Morawiecki a sajtóértekezleten az ukrajnai háború kapcsán „minden bűnügyi jellegű cselekedet, a háborús bűntettek, a népirtás” beszüntetését szorgalmazta. Megismételte az Ukrajnában elkövetett orosz atrocitásokat vizsgáló nemzetközi bizottság létrehozásáról e héten tett javaslatát. Emellett megígérte: Lengyelország „jó nagykövete” lesz Moldovának az EU-ban. Fontosnak nevezte, hogy az uniós tagállamok a tagjelölti státusz megadásával reményt adjanak Moldovának arra, hogy „megmarad, és a jövőben normálisan működhet”.

A sajtóértekezleten szerződést írtak alá egy 20 millió eurót érő hosszú távú kölcsönről, amelyet Lengyelország nyújt Moldovának.

https://www.instagram.com/p/CcF4BrbtIDZ/
  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »