Mit üzennek a mesék? (x)

A kicsik még óvodáskorban is nehezen választják külön a valós és a fantáziavilágot. Ezért tudunk rájuk játékosan jobban hatni vagy éppen megtanítani valamit. Manapság egyre több helyen hívják fel a szülők figyelmét a meseolvasás és -hallgatás fontosságára, sőt már egész iparág épült rá, hogy a felnőttek is megtalálják önmagukat a meséken keresztül.

Ebben a cikkben utánajártunk, hogy mit üzennek a mesék, mire tanítanak minket, miért olyan fontos, hogy mesélj gyermekednek.

Képernyőn nézett mese helyett…

… olvass, bábozz, találj ki valamilyen történetet, vagy diavetítőzzetek. A Játéksziget webáruházából régi klasszikus könyveket és jópofa újdonságokat is rendelhetsz. Amikor a gyermeknek saját magának kell a cselekményt vizualizálnia, a fantáziája hihetetlen módon kap szárnyra. Időnként akár meg is állhatsz a mesélésben – ha nem veszi rossz néven – és rákérdezhetsz, hogy szerinte mi fog történni. Aztán, ahogy folytatódik a történet, kiderül, hogy igaza lett-e.

Ezekkel az alkalmakkal minőségi időt adsz gyermekednek, azaz csak vele foglalkozol, rá figyelsz. Ez már önmagában is nagy ajándék az apróságnak, de a történet hallgatása közben folyamatosan figyel (koncentráció), megérti az összefüggéseket (jó tett helyébe jót várj), bővül a szókincse, nő az önbizalma és az igazságérzete (a jó mindig legyőzi a rosszat).

Szerepjáték

Ha már kismilliószor volt porondon egy történet, de még mindig azt szeretné hallgatni, vagy olyat játszik a figuráival, az nem baj, sőt! Ilyenkor párhuzamot tud vonni a mesebeli történések és a saját érzései / élete között, amit ilyen módon dolgoz fel. Segíthetsz neki azzal, hogy egy-egy kelléket vagy ruhadarabot beszerzel, ami illik a választott szerepéhez, de ha nincs erre ötleted vagy lehetőséged, akkor se aggódj, a gyermeki fantázia mindent megold.

Mi a tanulság?

Bizony, a kitalált történetekből sok mindent lehet tanulni. Például azt, hogy nem minden az, aminek látszik: egy ijesztő vénséges vén anyóka is lehet kedves, vagy hogy a legkisebbnek is lehet igaza, vagy hogy barátokkal könnyebb egy szorult helyzetből kikecmeregni.

A legfontosabb azonban talán az, hogy a főhős rendre különbözik a testvéreitől / környezetétől, ennek ellenére kitart az álmai mellett. Útja során segít a nála rosszabb sorsú társain, ellátja a gonoszok baját. Az első benyomás könnyen megtévesztő lehet, igaz szeretettel a legtöbb átok megtörhető.

Így lesz a gyermek igazi hős

Megtanulja a különbséget a jó és a rossz között. Idővel majd arra is rájön, hogy mindenkiben van valamennyi csibészség, és senki nem a velejéig gonosz. A históriák segíthetnek önmagát jobban elfogadni, és hogy ki merjen állni önmagáért. Példát mutatnak az önzetlen szeretetre, barátságok kialakulására. A mesékben sokszor a legkisebb, a csonkaszárnyú, a legkiszolgáltatottabbnak tűnő szereplő bír valamilyen csodálatos képességgel, így nem baj, ha ő is ilyen, olyan vagy amolyan.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek