Ilyen egy megbízható laptop a munkához (x)

A számítógépes munkaköröknél ma már elengedhetetlen egy megbízható laptop a munkához. Ez az alap, mert ha ez nem adott, akkor csökkenni fog a hatékonyságunk. Ha nem megfelelő eszközön végezzük a munkánkat, az stresszel jár.

Fontos a megbízható laptop a munkához!

Ez az oka annak is, hogy kialakult az úgynevezett számítógépstressz-szindróma, azaz a CSS. Ezt a hosszú várakozási idő, a lassú informatikai rendszerek és az elégtelen hardveres vagy szoftveres támogatás okozza. Egy észak-amerikai kutatás szerint az érintett munkakörökben dolgozók 94%-ánál tapasztalták már a CSS-t!

Épp ezért próbálunk segíteni ezzel a cikkel abban, hogy a megfelelő eszközöket sikerüljön kiválasztani a munkavégzéshez. Ezzel ugyanis csökkenthető a stressz, boldogabbak lesznek a munkatársak, és összességében sikeresebb lesz a cég! Ha további tippeket szeretnél, kövesd a DreamJo.bs blogját!

Lényeges a méret?

Ha már laptopokról van szó, beszéljünk a hordozhatóságról és a méretről. Ez a kettő ugyanis összefügg. A piacon ma gyakorlatilag 3 kategória van: 13-14, 15-16 és 17 vagy több inches képernyőméretű gépek. A teljesítményt ez a méret nem befolyásolja, sokkal inkább van hatással a hordozhatóságra, a billentyűzet méretére, a csatlakozók számára. Hogy ezek közül ki milyet preferál, az abszolút egyéni döntés kérdése.

A processzor

A piacon jelenleg három gyártó versenyez egymással: az AMD, Intel és az Apple is megjelent a saját M1 chipjével (csak a saját készülékeiben). Az AMD esetén a Ryzen márkanév lehet ismerős, melyből 3, 5, 7 és 9 altípus is van. Intelnél pedig a Pentium i3, i5, i7 és i9 található meg jelenleg a piacon. A hasonló számozás nagyjából hasonló teljesítményt is takar. Irodai feladatokra tökéletesen megfelelnek a 3-as és 5-ös szériás processzorok. Míg a 7-es és 9-es inkább a komolyabb kép- és videószerkesztési feladatok esetén ajánlottak.

Sok memória = nagy boldogság

Az informatikusok szerint memóriából sosem elég! Jelenleg a minimum RAM a 8 GB (gigabyte), ez alá nem érdemes lemenni. Ha viszont te előrelátó vagy, és hosszabb etapra tervezel a jelenlegi laptopállománnyal, akkor válassz inkább 16-32 GB RAM-mal szerelt gépeket. Vagy legalábbis olyanokat, melyek könnyen bővíthetőek erre a szintre.

Videókártya és képernyő

A legtöbb laptopot jó minőségű LED kijelzővel látják el, de vannak kiváló OLED-es modellek is. Ha ugyanakkor számotokra fontos a nagy látószög, akkor az IPS paneles megoldásokat keresd.

Videókártyák esetén az irodai felhasználásra tökéletesen megfelelnek az integrált típussal rendelkező laptopok is. Dedikált videókártyás modellre csak akkor lesz szükségetek, ha komolyabb képszerkesztést, videószerkesztést vagy egyéb grafikai munkát végeztek rajta.

Operációs rendszerek

MacOS, Linux, Windows: talán ezekkel találkozhatsz a leggyakrabban. A MacOS egy zárt ökoszisztéma része, mely szép, akadásmentes, de kevés egyéni beállítási lehetőséget tartalmaz. Bár Apple termékeknél mást nem tudsz használni. Egy átlagos (nem Apple) felhasználónak leginkább a Windows ajánlott.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »