Továbbra is óvatos az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa nem változtatott az irányadó eurókamaton csütörtöki kamatdöntő ülésén. A döntés szerint változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintje.

A kamatdöntésről kiadott közlemény elején megjegyezték, hogy Oroszország agressziója Ukrajnában hatalmas szenvedéseket okoz. A gazdaságra is kihatással van Európában és azon túl is.

A konfliktus és a vele járó bizonytalanság nagymértékben rontja a vállalati és fogyasztói bizalmat, a kereskedelmi fennakadások nyomán pedig újabb anyag- és termelőeszköz-hiányok alakulnak ki. Az energia- és nyersanyagárak megugrása csökkenti a keresletet, és visszafogja a termelést.

A gazdaság várható alakulása döntően függ a konfliktus alakulásától, az aktuális szankciók hatásától és a lehetséges további intézkedésektől. A gazdasági teljesítményt ugyanakkor továbbra is támogatja a gazdaság pandémia válságszakasza utáni újraindulása. Az infláció jelentősen gyorsult, és a következő hónapokban magas marad, aminek fő oka az energiaköltségek meredek emelkedése. Az inflációs nyomás számos ágazatban fokozódott.

A kormányzótanács csütörtöki értekezletén úgy ítélte meg, hogy az utolsó értekezlete óta beérkező adatok megerősítették azt a várakozását, miszerint az eszközvásárlási programja (APP) alatti nettó eszközvásárlások előreláthatólag a harmadik negyedévben lezárulnak.

A közlemény szerint az APP alatti havi nettó vásárlások értéke áprilisban 40 milliárd euró, májusban 30 milliárd euró, júniusban pedig 20 milliárd euró lesz. A harmadik negyedévre vonatkozó nettó vásárlások keretösszege az adatoktól függ majd.

A kormányzótanácsnak emellett az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatlábainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

A kormányzótanács döntött arról is, hogy legalább 2024 végéig folytatni kívánja a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztések újrabefektetését. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeli, hogy a megfelelő monetáris politikai alapállással való interferenciát elkerülje.

A kormányzótanács leszögezte továbbá, hogy kész minden eszközét szükség szerint bármelyik irányba módosítani annak érdekében, hogy az infláció középtávon a 2 százalékos célértéken stabilizálódjon.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »