Ruandába küldik az illegális bevándorlókat a britek

A brit hatóságok Ruandába telepíthetik át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve próbálnak bejutni Nagy-Britanniába – mondta csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson bejelentette azt is, hogy csütörtöktől a brit királyi haditengerészet vette át a határőrségtől a forgalomellenőrzést az Angliát az európai kontinenstől elválasztó La Manche-csatornán, amelyen naponta százak igyekeznek átkelni jórészt embercsempész szervezetek motorcsónakjain Nagy-Britanniába. Szerdán hatszázan érték el így a brit partokat, de Johnson szerint hamarosan ismét elérheti a napi ezret az ezen az útvonalon illegálisan átkelni próbálók száma.

A brit kormányfő a francia partokkal szemközti, délkelet-angliai Kentben tartott csütörtöki beszédében közölte: London új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Johnson szerint ez a 120 millió font értékű finanszírozási csomagot is tartalmazó „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét, mivel a brit menedékjog-rendszert kihasználni kívánó gazdasági bevándorlók nem maradnak Nagy-Britanniában.

Azok viszont, akik ténylegesen védelemre szorulnak, ezt a védelmet megkapják, és ruandai érkezésük után azonnali hozzáférésük lesz az ehhez szükséges jogi szolgáltatásokhoz. Emellett lehetőségük nyílik arra is, hogy új életet kezdjenek „abban a dinamikus országban”, a brit kormány anyagi támogatásával – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Boris Johnson kijelentette: a ruandai kormánnyal kötött megállapodásnak nincs felső számbeli korlátja, Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére is a következő években.

A brit kormányfő szerint Ruanda a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, és globális elismertségre tett szert a bevándorlók befogadásával és integrálásával. Johnson idézte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatait, amelyek szerint 2018-ban Ruanda volt a világ negyedik leggyorsabban növekvő gazdasága.

Priti Patel brit belügyminiszter Kigaliban csütörtökön aláírta a partnerségi megállapodást, amelyet Vincent Biruta ruandai külügyminiszterrel közösen be is mutatott a sajtónak.

A brit miniszterelnök szerint várható, hogy a Ruandával kötött megállapodást bírósági úton megtámadják. Hozzátette azonban: Nagy-Britanniát éppen azért tartják az illegális bevándorlást elnézően kezelő országnak, mert az elmúlt években „politikai motivációktól vezérelt jogászok félelmetes hada” helyezte szakmai tevékenységének középpontjába az illegálisan érkezők eltávolításának megakadályozását.

A brit kormány ezért kezdetben a fennálló törvényi keretek között igyekszik érvényt szerezni a megállapodásnak, de készen áll bármilyen szükséges jogi reform lehetőségének megvizsgálására – tette hozzá.

Johnson kiemelte azt is, hogy a készülő új bevándorlási törvény alapján életfogytiglani börtönnel lesznek sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják a kontinensről a brit partok felé.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »