Törökország kettős játékot játszik a háborúban

Törökország a NATO tagjaként támogatja Ukrajnát és fegyverrel felszerelt drónokat ad el neki, amelyek segítségével számos orosz tankot hatástalanítottak. Ennek ellenére Recep Tayyip Erdogan elnök igen enyhe kritikát fogalmazott meg az orosz atrocitásokkal szemben, ami pedig még aggasztóbb: vannak arra utaló jelek, hogy Törökország megkerüli az Oroszország elleni szankciókat.

Március 26-án Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette, hogy az orosz oligarchák üzleti tevékenységét szívesen látják Törökországban, amennyiben tiszteletben tartják a nemzetközi jogot. Erdogan ennek kapcsán szintén azt mondta, hogy „nyitva fogja tartani az ajtókat”.

Hetekkel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU és Nagy-Britannia által szankcionált orosz oligarcha, Roman Abramovics birtokában lévő szuperjachtok kötöttek ki a török kikötőkben. Emellett két másik oligarchához, Andrej Molcsanovhoz és Makszim Subarevhez, valamint Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnökhöz köthető hajókat is láttak. Március 29-én egyébként maga Abramovics is feltűnt Törökországban, csatlakozva az orosz és ukrán tárgyalókhoz az isztambuli béketárgyalásokon.

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök beszédet mond március 29-én, az ukrán és orosz tárgyalópartnerek isztambuli tárgyalása előtt. Forrás: Flickr

A legtöbb török szimpatizál Ukrajnával. Így Erdogan nem biztos, hogy jó taktikát választ, ha a marad a „bevált módszereknél”, miszerint provokálja a Nyugatot, miközben Oroszországot nyugtatgatja. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a törökök 73%-a szeretné, ha országa semleges maradna a háború kapcsán. Azonban a török elnök eltökélt szándéka, hogy fenntartsa a Putyinnal ápolt jó kapcsolatot.

Mindenesetre úgy tűnik, Erdogan tudja mit csinál – legalábbis egyelőre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyra értékelte Ankara közvetítőként vállalt szerepét, és jó eséllyel az Ukrajnának eladott fegyveres drónok is sokat nyomtak a latban az ország megítélésében.

Nem meglepő, hogy Törökország nem hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni szankciókhoz; az ország hagyományosan ellenzi a szankciókat mint külpolitikai eszközt. Mindazonáltal a török elnök viselkedése miatti frusztráció fokozódik a nyugati országokban. Sokan úgy érzik, Törökország ürügyként használja a meddő béketárgyalásokat. „Itt senki sem hisz a tárgyalások sikerében” – fogalmazott a téma kapcsán egy európai tisztviselő. „Oroszország eltökélt szándéka Ukrajna elpusztítása, és Törökország érdeke, hogy ezt megakadályozza.”

Forrás: The Economist

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »