1981 óta nem látott szintre gyorsult az infláció az USA-ban

Márciusban 1981 decembere óta a legnagyobb mértékben nőttek éves bázison a fogyasztói árak az Egyesült Államokban – áll a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLS) keddi jelentésében.

Az Egyesült Államokban márciusban a februári 7,9 százalékról a 8,4 százalékos piaci várakozást meghaladó 8,5 százalékra emelkedett a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke, ami 1981 decembere óta a legmagasabb inflációs ráta.

https://www.instagram.com/p/CcQO63aOn_E/

Az energiaárak 32 százalékkal emelkedtek; ezen belül az üzemanyag 48, a fűtőolaj pedig 70,1 százalékkal. Az energiaárak emelkedését a BLS az ukrajnai háborúra vezeti vissza.

Az élelmiszerárak 8,8 százalékkal nőttek éves bázison, ami 1981 májusa óta a legnagyobb emelkedés. A lakásárak 5 százalékkal emelkedtek a februári 4,7 százalék után, az új járművek pedig éves bázison 12,5 százalékkal drágultak a februári 12,4 százalék után. A használt személygépkocsik és tehergépkocsik áremelkedése azonban 35,3 százalékra mérséklődött a februári 41,2 százalékról.

Energia- és élelmiszerárak nélkül a fogyasztói árindex 6,5 százalékkal emelkedett, ami 40 éve a legmagasabb érték, de kissé elmarad a 6,6 százalékos előrejelzéstől.

A fogyasztói árak márciusban havi bázison a várakozásoknak megfelelően, 1,2 százalékkal emelkedtek a februári 0,8 százalékos havi áremelkedés után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »