Ukrajna: emberiesség elleni bűntett a kramatorszki vasútállomás megtámadása

Emberiesség elleni bűntettnek nevezte a francia külügyminiszter az Ukrajna keleti részén, a kramatorszki vasútállomás ellen elkövetett, legalább ötven halálos áldozatot követelő orosz rakétatámadást, amelyet Emmanuel Macron államfő is elítélt.

„Az ukrán civilek a legrosszabb elől menekülnek. A fegyvereik? Babakocsik, plüssmacik, csomagok. Ma reggel Kramatorszkban az indulni készülő családok megtapasztalták a szörnyűséget. Halottak tucatjai, sebesültek százai. Borzalom” – írta a francia elnök a Twitteren. Hozzátette: „Az áldozatokra gondolunk Kramatorszkban, Bucsában, Mariupolban, Harkivban, mindenhol Ukrajnában, támogatjuk a vizsgálatokat, hogy az igazságszolgáltatás megtörténjen. A továbbra is menekülő családokra gondolunk, befogadjuk őket az EU-ban, a béke uniójában.”

https://www.instagram.com/p/CcGPJQ8sQnI/

Jean-Yves Le Drian külügyminiszter a France5 francia köztelevízióban péntek este arra emlékeztetett, hogy az ukrán hatóságok szerint az orosz hadsereg új offenzívára készülve átcsoportosítja erőit, és Moszkva arra készül, hogy minél nagyobb területet szerezzen meg Kelet-Ukrajnában. Ott a helyi hatóságok az utóbbi napokban arra biztatták a lakosokat, hogy távozzanak a térségből, amíg azt még viszonylagos biztonságban megtehetik.

„Ekkor támadtak a pályaudvaron, a menekülőkre, azaz a civilekre, ami emberiesség elleni bűntettnek felel meg” – jelentette ki a francia diplomácia vezetője, aki szerint „ezek a bűntettek nem maradhatnak büntetlenek” – hangsúlyozta, utalva a bucsai atrocitásokra is.

„Szakértőkre van szükség, mert gyorsan konstatálni kell, dokumentálni kell sürgősen azért, hogy legyenek bizonyítékok az emberiesség elleni bűntettekről” – mondta Jean-Yves Le Drian.

Franciaország már korábban jelezte, hogy szakértőket bocsát a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság rendelkezésére, és az ukrajnai ügyészség munkáját is támogatja.

Forrás: MTI / AFP / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »