Diplomáciai válság alakul a csehek és oroszok között

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Prágában.

Babis szerint a kiutasítás konkrét oka: erősen megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkossszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Babis a diplomaták kiutasításról tájékoztatta Milos Zeman cseh államfőt, aki szerinte teljes mértékben egyetértett az intézkedéssel.

A kiutasított orosz diplomatáknak 48 órájuk van Csehország elhagyására.

Jan Hamácek megbízott cseh külügyminiszter a diplomaták kiutasításáról pedig a prágai orosz nagykövetet értesítette. Hamácek az ügyről tovább tárgyal külföldi partnereivel – jegyezte meg a CTK hírügynökség.

A dél-morvaországi Vrbeticében, egy régi gyártelepen kialakított raktárakban 2014-ben több nagyobb robbanás történt, melyek következtében két személy meghalt, és komoly anyagi károk keletkeztek. Később a Vrbeticében tárolt, fel nem robbant lőszert más helyre szállították. A rendőrség a robbanások ügyét szándékos veszélyeztetésként vizsgálta. A robbanások következtében három környékbeli falu több száz lakosát kellett kitelepíteni.

Csehország szolidaritást vár el szövetségeseitől az orosz diplomaták kiutasításával kapcsolatban

Ez Jan Hamácek kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter jelentette ki vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban. Hamácek elmondta: hétfőn ülésezik az uniós külügyminiszterek tanácsa, amelyen felszólal és tájékoztatja partnereit az orosz diplomaták kiutasításáról. Az EU-nál és a NATO-nál akkreditált cseh nagykövetek feladatul kapták, hogy haladéktalanul tájékoztassák a szövetségeseket a történtekről.

A külügyminisztérium állandó kapcsolatban van Moszkvával és úgy értesült, hogy az oroszok már készítik a válaszlépéseket, tehát Moszkvában dolgozó cseh diplomaták kiutasítását – jegyezte meg a megbízott külügyminiszter.

Andrej Babis kormányfő bejelentette, hogy már szombat este telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és ismertette vele a helyzetet. Babis az Európai Tanács következő ülésén ad tájékoztatást partnereinek. A jobboldali cseh ellenzék ezúttal teljes támogatásáról biztosította a kormányt.

Milos Zeman államfő, akit közismerten jó kapcsolatokat ápol az orosz politikusokkal, és Moszkva legfőbb politikai szövetségesének számít Prágában, szóvivője útján közölte: a történtekkel kapcsolatban csak egy hét múlva, vasárnap foglal nyilvánosan állást. Babis szombat este azt mondta: tájékoztatta Zemant az orosz diplomaták kiutasításáról, és az államfő a kormány lépését teljes támogatásáról biztosította.

A Cseh Televízió úgy értesült, hogy vasárnap délig már több ország – köztük az Egyesült Államok, Szlovákia, Nagy-Britannia, Ukrajna – nyilvánosan támogatásáról biztosította a cseh kormány lépését.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek