Mit érdemes tudni a kamarai hozzájárulásról? (x)

Kiknek kell kamarai hozzájárulást fizetniük? Milyen fontos határidőket kell betartani? Milyen fontos változás lépett életbe 2022-ben? Mire kell figyelni a kamarai hozzájárulás utalásakor? Kiknek nem kötelező regisztrálni? Mikor érdemes felülvizsgálni a tevékenységi köröket? 

Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Néhány kivételtől eltekintve minden új vállalkozásnak regisztrálnia kell és meg kell fizetnie a kamarai hozzájárulást az indulástól számított 5 napon belül, azt követően pedig minden évben. A regisztráció során kiemelten kell figyelni a bankszámlaszám és az e-mail-cím megadására.

2022-ben fontos változás lépett életbe a kamarai hozzájárulás terén

Fontos változás, hogy 2022-től a befizetést már nem a vállalkozás székhelye szerinti kamarának kell befizetni, hanem az országos kamara részére. Ez azt jelenti, hogy ettől az évtől a kamarai hozzájárulást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell utalni a Gránit Banknál lévő 12100011-10639683 számú bankszámlára.

A közlemény rovatban minden esetben fel kell tüntetni a 11 számjegyű adószámot. A határidő és az összeg nem változott, ugyanis minden év március 31-ig kell utalni az 5000 forintos kamarai hozzájárulást. Továbbá azzal is fontos tisztában lenni, hogy a kamarai hozzájárulás esetében a meg nem fizetett összeg köztartozásnak számít. Ez azt jelenti, hogy a NAV adók módjára hajthatja be.

Kiknek nem kell kamarai hozzájárulást fizetniük?

Nem szükséges minden vállalkozásnak és egyéni vállalkozásnak kamarai hozzájárulást fizetnie. Például nem kell a civil szervezeteknek, az egyesületeknek és az alapítványoknak, továbbá azoknak sem, akik ügyvédi, közjegyzői, egyéni szabadalmi ügyvivői, magán-állatorvosi és önálló bírósági végrehajtói tevékenységet végeznek.

Ha a vállalkozás fő tevékenysége mezőgazdasági tevékenység, akkor az iparkamarai regisztráció helyett agrárkamarai regisztrációra van szükség. Az agrárkamarai tagság alól mentesülnek azok, akik tagjai valamelyik hegyközségnek, a Magyar Vadászkamarának vagy más vadászati szakmai szervezetnek, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának vagy a Magyar Állatorvosi Kamarának.

Mikor érdemes felülvizsgálni a tevékenységi köröket?

Fontos, hogy ha valakinél a mezőgazdasági tevékenység nem fő, hanem egyéb tevékenységként szerepel, akkor előfordulhat, hogy mindkét kamara hatálya alá besorolják. Ilyen esetben mindenképp érdemes felülvizsgálni a tevékenységi köröket az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Milyen előnyökkel járhat a kamarai tagság? Például igénybe vehetőek olyan ingyenes szolgáltatások, mint a jogi, adó- és hiteltanácsadás. Továbbá a regisztrált tagok számára lehetővé teszik a cégadatbázisok és a partnerkeresők használatát, illetve kedvezményes belépőket biztosítanak különféle online és offline rendezvényekre.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »