Biden hajlandó lenne találkozni Putyinnal

Joe Biden amerikai elnök „elviekben” hajlandó lenne találkozni orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal annak érdekében, hogy diplomáciai úton oldják meg az Oroszország és Ukrajna között fennálló egyre kiélezettebb konfliktust – írja a CNBC.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője vasárnap este azt mondta, hogy a két világvezető csúcstalálkozójára Antony Blinken amerikai külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov találkozóját követően kerülne sor; utóbbit e hét végére tervezik. Psaki megjegyezte: az elnöki találkozó feltétele, hogy Moszkva nem támadhatja meg Ukrajnát.

„Amint azt az elnök többször is világossá tette, mindaddig elkötelezettek vagyunk a diplomáciai megoldás mellett, amíg az invázió meg nem kezdődik”- hangsúlyozta a szóvivő.

A küszöbön álló konfliktus miatt Biden ünnepi hétvégi tervei is módosultak; az elnök ahelyett, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács vasárnap tartott rendkívüli ülése után visszatért volna delaware-i otthonába, inkább a Fehér házban maradt. Biden döntése fokozott jelentéssel bír annak fényében, hogy az amerikai kormányzat szerint bármelyik pillanatban kitörhet a háború.

Biden szerint napok kérdése és támadnak az oroszok

Macron magára vállalta az „univerzális diplomata” szerepét

Joe Biden beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, aki a hétvége során az elsőszámú közvetítővé vált az Egyesült Államok és Oroszország között. Macron hivatala közölte, hogy a francia elnök – szintén ezen a hétvégén – amerikai hivatali partnere mellett telefonos egyeztetéseket folytatott Vlagyimir Putyinnal, Boris Johnson brit miniszterelnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

Az orosz államfővel csaknem két órán át tárgyaltak, és egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a tűzszünet gyors elérése érdekében Ukrajna keleti részén, hozzátéve, hogy a diplomáciai eszközöknek előnyt kell élvezniük a jelenlegi válság megoldásában. Ennek kapcsán az Elysée-palota jelezte, hogy Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a következő napokban szintén egyeztet orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Macron és Putyin megállapodott abban, hogy „intenzív munka kezdődik” a fegyveres konfliktus elkerülése érdekében; többek között létrehoznak egy kontaktcsoportot Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőinek részvételével. A két vezető emellett a normandiai négyek – azaz Ukrajna, Oroszország, valamint közvetítőként Franciaország és Németország – közötti tárgyalások újrafelvételét is szorgalmazta a minszki megállapodások megvalósítására.

  • Gyülekeznek a viharfelhők
A diplomáciai megoldás valóban igen sürgető lenne, ugyanis egyre több jel utal a konfliktus várható elmérgesedésére:

Forrás: CNBC / MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »