Ukrajnában akadozik az áramellátás, a csúcstalálkozó kérdéses

Az Európai Unió támogatja a Washington és Oroszország között az ukrán helyzetről szóló további tárgyalások megszervezésére tett erőfeszítéseket – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn reggel Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

„Égető szükség van arra, hogy a szereplők vezetői szinten, miniszteri szinten, bármilyen formában asztalhoz üljenek, és megpróbáljanak diplomáciai megoldást találni a háború elkerülésére”– tette hozzá.

Arra reagálva, hogy Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette: Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök elvben megállapodott egy Ukrajnáról szóló csúcstalálkozó megtartásában, Borrell megerősítette: „Támogatni fogjuk, hogy a legjobb diplomáciai megoldást találjuk meg a válság megoldására”.

A legfrissebb hírek szerint ugyanakkor nincs olyan közel ez a találkozó, Putyin szóvivője ugyanis nemrég úgy nyilatkozott, hogy az elnökök találkozhatnak, ha szükséges, de erre vonatkozóan nincsenek konkrét tervek. 

Az abban az esetben bevezetendő szigorú uniós szankciókkal kapcsolatban, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, a főképviselő elmondta: a szankciók készen állnak, és ha eljön a megfelelő pillanat, rendkívüli EU-külügyminiszteri találkozót hív össze, hogy azokat ismertesse. „De – tette hozzá – remélem, az a pillanat sohasem jön el.”

Borrell a hétfői miniszteri találkozó ugyancsak fontos kérdéséről, a bosznia-hercegovinai helyzetről úgy nyilatkozott: a balkáni ország integritását nacionalista és szeparatista hangok erősödése fenyegeti, a külügyminisztereknek döntést kell hozniuk, hogyan lehetne ezt a politikai folyamatot megállítani, mielőtt Bosznia-Hercegovina darabokra hullik.

Annalena Baerbock német külügyminiszter érkezésekor a jelen lévő újságíróknak azt mondta: a jelenlegi válságot Oroszország okozta, így azt neki kell megoldania. Kijelentette, hogy Moszkva „felelőtlen játékot játszik a kelet-ukrajnai polgári lakossággal, emberéleteket veszélyeztetve”.

A német külügyminiszter az orosz vezetést vádolta, amiatt, hogy Kelet-Ukrajna egyes részein megszakadt a víz- és az áramellátás.

Baerbock úgy vélte: „Elengedhetetlen, hogy mi, európaiak, amerikai szövetségeseinkkel együtt továbbra is egységesek maradjunk, együttélésünk alapja a nemzetközi jog, az európai szerződéseink, ezek nem képezhetik alku tárgyát, mert ezek az európai béke pillérei”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a tanácskozásra érkezve felhívta a figyelmet: azt várja az uniós tagországok külügyminisztereitől, hogy világos, határozott üzenetet küldjenek Moszkvának arról, hogy a helyzet nem tolerálható többé, és Ukrajnát nem hagyják cserben. Mint mondta, további támogatást szeretne az EU-tól kapni, elsősorban a védelmi fejlesztések és a kiberbiztonság területén. Kuleba hangsúlyozta: fontos lenne, hogy az EU néhány szankciót már most bevezessen, és ezáltal megmutassa, hogy képes a tettek mezejére lépni.

Az orosz-amerikai találkozó kapcsán elmondta: üdvözli a kezdeményezést, és reméli, hogy eredményes lesz. Mint mondta, hajnalban telefonos beszélgetést folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, aki biztosította arról, hogy nem hoznak döntéseket Ukrajna háta mögött, és az ukrán vezetésnek lehetősége lesz szorosan nyomon követni minden fejleményt.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »