Akvarisztika dióhéjban, avagy mit tartsunk mivel? (x)

Új akváriumod van? Szeretnéd végre berendezni és benépesíteni különféle halakkal? Ne habozz, fogadd meg tanácsainkat és garantáltan izgalmas, békés és nem utolsósorban színes akvárium tulajdonosa lehetsz. 

Mekkora és milyen a formája?

Az akvárium egyik fő tulajdonsága, hogy mekkora a mérete, hány liter fér bele, és persze nagyon jó tudni, hogy milyen alakú. Minden mérethez más és más haltípusok passzolnak, valamint az sem mindegy, hogy melyikből hány darabot szeretnénk tartani. A kisebbek bizony túlzsúfoltnak hathatnak már 5-10 haltól is, míg egy 400 literesben több mint a duplája is elfér. Lehetőség szerint törekedni kell a szellős elrendezésre, ne legyen tele növénnyel és tereptárggyal, csak annyival, ami ízlésesen belefér, és nem mellesleg elegendő helyet biztosít számukra az élethez.

Amikor halat veszünk, semmiképp ne a kiskori méretüket vegyük alapul, tehát 5 kishal nem ugyanaz, mint azok későbbi, kifejlett példánya. Ezt mindig kalkuláljuk bele a vásárlásba. Forma tekintetében sem mindegy, hogy melyik hal mit preferál, hiszen más kedveli a magas és más az alacsony akváriumokat. A gömb akvárium pedig, mint tudjuk, alkalmatlan haltartásra és nem mellesleg tilos is. Ha igazán jó minőségű és a haltípusodnak megfelelő akváriumot keresel, nézz körül a Kedvence.hu kínálatában, ahol garantáltan szép akváriumok várnak rád!

Dekoráció és területek

Mint tudjuk, a kevesebb néha több, ami igen jó tanács a dekorációk esetében is. Ha túlzsúfoljuk az akváriumot díszítőelemmel, akkor a halak számára az nem lesz komfortos. Lehetőség szerint úgy kell kialakítani az életteret, hogy elegendő helyük legyen az úszásra és ha szükséges, akkor mégis rendelkezzenek hatékony búvóhellyel. Ez lehet a növények között is, de akár egy elsüllyedt hajóroncs vagy épp bármilyen érdekes elem, ami illik az általunk kialakított képbe. A halak általában maguk közt felosztják a territóriumot, aminek következtében minden egyednek olyan helye lesz, ahová befér vagy épp ami számára előnyös. Időnként érdemes egy kis változtatást eszközölni az akváriumban.

Lehetőleg próbáljuk meg a díszhalakat már egészen kiskorban beszerezni, mivel ebben az esetben a szocializáció sokkal könnyebben megy, mint egy kifejlett egyed esetén. Ez vonatkozik a többféle halfajta együttélésére is, mivel a halak is sokkal elfogadóbbak kicsikként, ha több időt kell egymással tölteniük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy hal minél idősebb, annál nagyobb fokú agresszivitást mutat, főleg, ha nem fajtársakról van szó. Éppen ezért egy nagyobb akváriumon belül érdemes egy vagy maximum 5 halfajtát tartani, míg egy kisebbnél maximum 2 halfaj legyen. Ez segít kiküszöbölni az agresszivitás problémáját, sőt azt is, hogy a nagyobb halak megegyék a kisebb társaikat.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »