Egyre több külföldi árut vesznek a németek

Novemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a német áruforgalmi külkereskedelmi többlet, miközben az import a második egymást követő hónapban volt rekordnagyságú.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken azt közölte, hogy novemberben a német áruexport naptári és szezonális kiigazítással az előző havihoz képest 1,7 százalékkal nőtt 125,73 milliárd euróra, ami 12,1 százalékkal haladja meg a 2020. novemberit.

Az áruimport ugyanakkor nagyobb mértékben, novemberben 3,3 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest 113,7 milliárd euróra, és 19,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

A novemberi export szezonális és naptári kiigazítással 5,7 százalékkal, az import pedig 17,5 százalékkal haladta meg a koronavírus-válság által nem érintett utolsó hónap, a 2020. februári bázist. Novemberben így a német külkereskedelmi többlet 12 milliárd euró lett, 2020 novemberében pedig még 16,8 milliárd euró volt.

Németország novemberi exportja az EU-ba éves összevetésben 14 százalékkal, 67,9 milliárd euróra nőtt, az import pedig 16,3 százalékkal, 60,4 milliárd euróra emelkedett. Az EU-n kívüli országokba Németország 57,7 milliárd euróért exportált és 53,2 milliárd euró értékben importált. Éves szinten az export 10 százalékkal, az import 22,8 százalékkal nőtt.

A Kínába irányuló német kivitel 4,2 százalékkal, 8,9 milliárd euróra csökkent 2020 novemberével összevetve, míg az import 29,8 százalékkal, 14,1 milliárd euróra ugrott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Nem tér magához a brit autóipar

Az SMMT csütörtöki összesítése alapján 2021-ben 34 százalékkal kevesebb autó készült a brit gyártóüzemekben, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben. Ennél kevesebb autót utoljára 1956-ban gyártottak.

Read More »

Nem hátrált a Fed, esnek a tőzsdék

A Fed monetáris politikai döntéshozói szerda este konkrét időpont megadása nélkül jelezték a kamatemelés megkezdésének közeledtét az erősödő inflációs nyomás miatt. Bár ez önmagában nem újdonság, egyes piaci szereplők abban reménykedtek, hogy az utóbbi hetek erős korrekciója miatt a Fed esetleg lassít a tervezett monetáris szigorítás ütemezésén.

Read More »

Leave a Reply