A leggyakoribb csavartípusok

A csavarok olyan fontos eszközök, amelyekből érdemes betárazni, hiszen bármilyen ház körüli teendő során jól jöhetnek. Építés, felújítás, barkácsolás esetén pedig kimondottan érdemes széles palettát tartani otthon. Lássuk a leggyakoribb típusokat!

A csavaroknak számos fajtája van, amelyeket főleg funkciójuk szerint különböztetünk meg. Bár minden csavar azt a célt szolgálja, hogy két elemet egymáshoz rögzítsünk, a feladattól és az anyagoktól függően érdemes kiválasztani a legalkalmasabb típust.

Platócsavarok

A platócsavarok süllyesztett fejjel rendelkeznek és önfúróak. Főleg faelemek fémszerkezetéhez való rögzítés során alkalmazzák. A csavarhegynél lévő fúró segítségével nincs szükség előfúrásra, mert az remekül megy át a fán, illetve a fém fogadószerkezeten.

Forgácslapcsavarok

A forgácslapcsavar az egyik legnépszerűbb csavartípus. Kinézetét tekintve egy sárgás, süllyesztett fejű csavarról beszélhetünk, amely híres remek minőségéről. A forgácslapcsavarok nevéből árulkodóan is fafelületekbe rögzíthetők.

A csavar menete úgy van kialakítva, hogy az egyes faelemek szorosan illeszkedjenek, biztosítva a megfelelő rögzítést. A forgácslapcsavarokat teherhordó felületek biztosítására is használják. Ezenkívül kemény és puhafa anyagokkal is jól szuperálnak, sőt, a fahasadás kockázatát is jelentősen képesek csökkenteni.

Faszerkezeti csavarok

A lapos, nagy fejű és önmetsző faszerkezeti csavar párban a forgácslapcsavarral igen hasznos kiegészítő eszköz. Jellemzően natúr faszerkezetekhez és ácsszerkezetekhez használják őket. Mivel ez a csavar különösen nagy szilárdsággal rendelkezik, találkozhatunk vele télikertek vagy játszóterek összeszerelése során is.

Az önmetsző faszerkezeti csavarok képesek 40°-os elhajlás elviselésére. Emellett a lapos fejnek köszönhetően nincs szükség külön fakötéses alátétre, és az előfúrás is elhagyható. Az előnyeik közé tartozik még, hogy könnyű a velük való munka, és az állványcsavarral ellentétben akár feleannyi idő alatt behajthatóak.

Építkezés esetén válassz a Káplár fatelep kiváló facsavarjai közül.

Milyen méretű csavart érdemes választani?

A csavar méretét kizárólag a munkálatokhoz használt menetekhez érdemes igazítani, és attól függővé tenni. Szükség lesz néhány paraméterre, az átmérőre és a hosszra ahhoz, hogy a csavar méretét pontosan ki tudjuk választani. Ezenkívül a szakítószilárdság is fontos szempont lehet építkezések és nehéz elemekkel való munka során.

A Káplár fatelep széles kínálattal vár mindenféle típusú csavar és egyéb építkezésekhez, felújításokhoz, barkácsoláshoz szükséges kiegészítő eszközökből. Tárazz be a különböző csavarokból, hogy mindig kéznél legyen az aktuálisan szükséges típus!

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »