Közel 100 ezer cégnek érdemes lehet jövőre a KIVA-t választani

A kisvállalati adó választásával a Pénzügyminisztérium számításai szerint legalább 91 ezer cég spórolhatna a fizetendő adón jövőre. Az érintettek csütörtökön és pénteken kapják meg az erről szóló tájékoztatást – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

A napokban elektronikus tájékoztatást kapó vállalkozásoknak mindenképp érdemes megfontolni a kivára-váltást, a cégek ugyanis jelentős összegű adót spórolhatnának meg – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. A Pénzügyminisztérium szakértői által megállapított számítási-módszer – amelynek alapját a korábbi évek beszámolói, bevallásai adták – mutatta ki, hogy hány vállalkozásnak érné meg a kivát választani – mondta Izer Norbert.

Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a próbaszámításokat a 2022-es évre a várható eredmények alapján minden cégnek érdemes elvégeznie, hiszen a hivatal a számításait a múltbeli adatokra alapozza, és csak azoknál a cégeknél végzi el azt, amelyeknél minden szükséges információ rendelkezésre áll.

“Érdemes 10 percet szánni a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorára” – fogalmazott Izer Norbert, aki szerint szinte biztosan a kiva a legjobb választás ott, ahol a cégvezető már most látja, hogy jövőre a bértömeg nagyobb lesz a nyereségénél, vagy a cég fejlesztésre fordítja vissza a keletkező nyereségét.

A KIVA kalkulátor itt elérhető.

A kisvállalati adó a kkv-kat befektetésre és fejlesztésre ösztönzi, így az Európai Unió legversenyképesebb adófajtája, de emellett Magyarországon is rekorder, hiszen ebben az adónemben nő a leggyorsabban az adózók száma – jelentette ki Izer Norbert. Öt évvel ezelőtt mindössze 6500, de még 2018 decemberében is csak 29 ezer kivást tartott nyilván az adóhivatal, idén november végére ez a létszám már csaknem elérte a 68 ezret – tette hozzá.

  • A KIVA lényegi elemei és előnyei
A kisvállalati adózás választhatóságának legfontosabb kritériumai

  • megelőző adóévben a vállalkozás átlagos statisztikai állományi létszáma – a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen – várhatóan nem haladja meg az 50 főt
  • a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen kiszámított bevétele várhatóan nem haladja meg a 3 milliárd forintot
  • mérlegfőösszege várhatóan nem haladja meg a 3 milliárd forintot
  • a KIVA kiváltja a társasági adót, és a szociális hozzájárulási adót is
  • a KIVA által korábban szintén kiváltott szakképzési hozzájárulás 2022. január 1-től megszűnik, azaz ennek a tehernek a megfizetésére a jövőben sem a kisvállalati adózók, sem más vállalkozások nem kötelezettek.

A választásban ugyan segít a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal, de a váltásban a legfontosabb szerep vitathatatlanul a könyvelőké és az adótanácsadóké – emelte ki Izer Norbert. Mint mondta: most is számít az adószakma segítségére, hiszen a koronavírus-válság idején még fontosabb az, hogy a vállalkozások legális keretek között a lehető legtöbbet spóroljanak az adóterheiken.

Az államtitkár megjegyezte, hogy jövőre még vonzóbb lesz a kiva, hiszen egy százalékponttal, 11-ről 10 százalékra csökken az adómértéke.

További információk a kisvállalati adózásról elérhetőek Pénzügyminisztérium honlapján és a NAV 92. számú információs füzetében.

Forrás: MTI / Pénzügyminisztérium

Hozzászólások ()

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »