Bitcoin-város épül El Salvadorban

El Salvador azt tervezi, hogy megépíti a világ első „bitcoin-városát”, amelyet kezdetben bitcoin-kötvényekből finanszíroznának – mondta Nayib Bukele elnök szombaton.

A kriptovalutát népszerűsítő egyhetes kampányt lezáró rendezvényen Bukele elmondta, hogy a várost – amelynek energiaellátását egy vulkán fogja biztosítani és amelyben az áfa kivételével semmilyen más adót nem kell majd fizetni – a közép-amerikai ország egyik keleti megyéjében tervezik felépíteni.

A kivetett áfa felét a város felépítésére kibocsátott kötvények finanszírozására fordítanák, a másik felét pedig olyan szolgáltatásokért fizetnék, mint például a szemétszállítás – közölte az elnök, akinek becslése szerint a tervezett infrastruktúra körülbelül 300 ezer bitcoinba kerülne.

El Salvador szeptemberben a világon elsőként elfogadta a bitcoint törvényes fizetőeszközként. Bár Bukele népszerű elnök, a közvélemény-kutatások szerint a salvadoriak szkeptikusak a bitcoin-imádatával kapcsolatban; a kriptovaluta elfogadása több kormányellenes tüntetéshez vezetett.

Tervét a Nagy Sándor által alapított városokhoz hasonlítva Bukele elmondta, hogy a „Bitcoin City” kör alakú lesz, repülőtérrel, lakó- és kereskedelmi övezetekkel, valamint egy központi térrel, amelyet úgy terveztek, hogy a levegőből bitcoin szimbólumnak tűnjön.

A tervek szerint El Salvador kezdetben 1 milliárd dollár értékű, bitcoinnal fedezett kötvényt bocsát ki, hogy megkezdje a város finanszírozását. Ezt egyébként 2022-ben el is indítják.

A 40 éves elnök – aki egyébként elég lazára véve a figurát, lezser öltözetben és egy fordított baseball sapkában jelent meg a rendezvényen – angol nyelven tette meg a bejelentést, ez megtekinthető az alábbi videóban:

https://www.instagram.com/p/CWiFX0NoDXh/
  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters

Friss hírek