15 éves csúcson a brazil erdőirtás

A hivatalos adatok szerint az elmúlt 15 év legmagasabb szintjét érte el az erdőirtás az Amazonas brazíliai térségében – írja a BBC.

A brazil űrkutatási hivatal, az Inpe jelentése szerint az erdőirtás 22%-kal nőtt egy év alatt. Ez különösen rémisztő adat, főleg ha azt is hozzávesszük, hogy Brazília egyike annak a 135 országnak, amelyek a COP26 klímacsúcson aláírták azt a megállapodást, ami alapján 2030-ig meg kell állítani, sőt, vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajerózió folyamatát. Az országok a megvalósulásra csaknem 19,2 milliárd dolláros állami és egyéb forrásokat szánnának; ennek egy része a fejlődő országokba kerül majd, hogy helyreállítsák a sérült területeket, leküzdjék az erdőtüzeket és támogassák az őslakos közösségeket.

Az Amazonas vidéke – amely körülbelül hárommillió növény- és állatfajnak, valamint egymillió őslakosnak ad otthont – egy létfontosságú szénelnyelő, amely lassítja a globális felmelegedés ütemét.

A legfrissebb adatok szerint a 2020-21 közötti időszakban mintegy 13 235 négyzetkilométer erdő semmisült meg, ami 2006 óta a legmagasabb érték.

Jair Bolsonaro brazil elnök uralma alatt jelentősen nőtt az erdőirtás a területen, lévén az államfő ösztönözte a mezőgazdasági és bányászati tevékenységeket az esőerdőkben.

A politikus korábban az Inpe-vel is összetűzésbe került a kérdés kapcsán, és 2019-ben azzal vádolta az ügynökséget, hogy rontotta Brazília hírnevét.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: BBC

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply