Ezúttal hazaviszi a migránsokat a Minszk-Bagdad repülőjárat

Csütörtökön indul el az első repülőjárat, amely hazaszállítja Fehéroroszországból az iraki migránsokat – jelentette ki Madzsid al-Kilani moszkvai iraki konzul szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

A konzul szerint az első repülőgéppel mintegy háromszáz, hazatérési szándékát már bejelentett ember indul majd haza. Kilani korábban azt mondta, hogy a fehérorosz fővárosból induló repülőgép Erbílben, majd Bagdadban fog leszállni. A migránsokat térítésmentesen szállítják haza.

Irak moszkvai követsége a múlt héten ajánlotta fel segítségét a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs válság megoldásához. A fehérorosz közlekedési és távközlési minisztérium sajtóosztálya délután megerősítette, hogy az Iraqi Airways légitársaság november 18-án a tervek szerint migránsokat evakuáló gépet indít Minszkből. A tájékoztatás szerint a fehérorosz fél szerepe ebben “az egyeztetés” volt.

Elsőként az al-Dzsazíra pánarab televízió közölte kedden, a Moszkvában működő iraki követségre hivatkozva, hogy mintegy kétszáz iraki menekült repül majd csütörtökön Minszkből Bagdadba. Ahmed asz-Szahhaf, az iraki külügyminisztérium szóvivője azt mondta akkor, hogy a tárcánál 170, hazatérni kívánó állampolgár jelentkezett.

A határövezetben november 8. óta több ezer, zömmel kurd nemzetiségű ember követel bebocsátást az Európai Unióba, németországi letelepedési szándékkal. A lengyel hatóságok a határsértési kísérleteket meghiúsították, és elutasították a migránsok menekültté nyilvánítását.

Az EU Fehéroroszországot vádolta meg a migrációs hullám megszervezésével és figyelmeztette azokat a légitársaságokat, amelyek Minszkbe szállítottak – főként irakim jemeni és szíriai – migránsokat, hogy hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök korábban kijelentette, hogy az országa ellen a tavalyi államfőválasztás elcsalása címén bevezetett uniós szankciók miatt Minszknek nincs pénze a határőrizetre.

Forrás: MTI

Friss hírek

Indul az új járványhullám Franciaországban

A koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt Élisabeth Borne francia miniszterelnök kedden a maszk újbóli viselését ajánlotta országa lakóinak a tömegközlekedési járműveken, valamint a különösen veszélyeztetett emberek közelében. A járványügyi szakemberek szerint egy újabb, a kilencedik járványhullám érte el az országot.

Read More »