39 ezer tonna kidobott ruha hever a chilei sivatagban

Az alábbi képeken legalább 39 ezer tonna kiselejtezett ruhanemű látható a chilei Atacama sivatagban. Az AFP hírügynökség szerint a termékek nagy része a fast fashion ipar maradék, kiselejtezett darabjai – a képek még szeptemberben készültek, és múlt héten tette közzé őket az AFP. 

https://www.instagram.com/p/CWL9BspoP2c/

Chile kikötőibe minden évben mintegy 59 ezer tonna használt ruha érkezik, de azok a darabok, amiket már nem lehet eladni, egy sivatagi szeméttelepre jutnak. A helyzet kísértetiesen hasonló ahhoz, amit a BBC Ghánában tapasztalt, oda minden héten 15 millió tétel használt ruha érkezik, és ezek egyre nagyobb részét teszik ki a fast fashion termékek. A beérkezett ruhák egy része rossz minőségű, már eleve sérülten érkezik, így eladhatatlan. Becslések szerint a ruhák 40%-a szeméttelepekre kerül.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a divatipar az emberiség szénkibocsátásának mintegy 10%-áért felel, valamint a Föld vízkészleteinek második legnagyobb fogyasztója.

https://www.instagram.com/p/CWQIZWUrqbx/

Forrás: AFP / The Guardian / Instagram

 

Friss hírek

Piaci körkép: fontos támaszt tesztel ma a DAX

A csütörtöki kereskedés az európai piacokon a befektetői hangulat kisebb javulását hozta, de a német határidős index (DE30) még mindig az 50 napos exponenciális mozgóátlag (kék görbe) és a 15 700 pontos lélektani szint által meghatározott tartományon belül forog.

Read More »

Az EP aggódik a 2024-es magyar soros elnökség miatt

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők elítélték, hogy Magyarországon szándékos erőfeszítéseket tesznek az uniós értékek szisztematikus aláásására, ez pedig aggodalomra ad okot, mert jövőre Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Read More »