39 ezer tonna kidobott ruha hever a chilei sivatagban

Az alábbi képeken legalább 39 ezer tonna kiselejtezett ruhanemű látható a chilei Atacama sivatagban. Az AFP hírügynökség szerint a termékek nagy része a fast fashion ipar maradék, kiselejtezett darabjai – a képek még szeptemberben készültek, és múlt héten tette közzé őket az AFP. 

Chile kikötőibe minden évben mintegy 59 ezer tonna használt ruha érkezik, de azok a darabok, amiket már nem lehet eladni, egy sivatagi szeméttelepre jutnak. A helyzet kísértetiesen hasonló ahhoz, amit a BBC Ghánában tapasztalt, oda minden héten 15 millió tétel használt ruha érkezik, és ezek egyre nagyobb részét teszik ki a fast fashion termékek. A beérkezett ruhák egy része rossz minőségű, már eleve sérülten érkezik, így eladhatatlan. Becslések szerint a ruhák 40%-a szeméttelepekre kerül.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a divatipar az emberiség szénkibocsátásának mintegy 10%-áért felel, valamint a Föld vízkészleteinek második legnagyobb fogyasztója.

Forrás: AFP / The Guardian / Instagram

 

Friss hírek

Biden sakkozna az üzemanyagadóval

Joe Biden amerikai elnök szerdán arra kérte az amerikai kongresszust, hogy 3 hónapra függessze fel az üzemanyagokra kivetett szövetségi adót, amivel a Fehér Ház a magas inflációt igyekszik letörni, valamint azt kívánja demonstrálni, hogy az amerikai kormány figyel az emelkedő árak családi költségvetésekre gyakorolt negatív hatására - jelentette a The Washington Post című amerikai napilap szerdán.

Read More »

Újra 13 ezer pont alatt jár a DAX

A DE30 legutóbbi próbálkozása a csökkenő trend megtörésére nem járt sikerrel, a hangulatromlás oka ismét a recessziótól való félelem. Jerome Powell, a Fed elnöke ma az amerikai szenátus előtt fog beszélni féléves meghallgatása keretében.

Read More »