Vegyesen alakul a covid reprodukciós mutatója Európában

Az angliai koronavírus-járvány terjedésének lassulására utal a reprodukciós mutató pénteken ismertetett új becslési sávja.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában – jelenleg 0,9 és 1,1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 9-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A pénteken közzétett új becslési sáv a SAGE ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy az Angliában naponta bekövetkező új fertőződések számának változása az 1 százalékos csökkenés és a 2 százalékos növekedés közötti sávban lehet.

Az újonnan kiszámolt angliai reprodukciós ráta a koronavírus-fertőződések terjedésének lassulását mutatja: a múlt héten a becslési sáv még 1,1-1,3 között volt, vagyis mindkét becslési szélsőérték a kritikus 1 felett járt. A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss napi és heti járványügyi adatai is az újonnan bekövetkezett fertőződések számának csökkenését jelzik.

A szaktárca közölte:

  • az elmúlt egy napban 34 029, az utóbbi egy hétben 265 826 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében
  • a heti fertőződési szám 23 892-vel, 8,2 százalékkal alacsonyabb az egy héttel korábban újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések számánál
  • eddig 50 156 656-an kapták meg a koronavírus elleni oltás első adagját. Ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebb brit lakosság 87,2 százaléka már részesült az első oltási dózisból
  •  második oltási dózist eddig 45 790 934 embernek adták be, így a lakosság 79,6 százaléka már mindkét oltási adagot megkapta
  • 9 347 074-en részesültek, vagyis a 12 éven felüliek 16,3 százalékát már háromszor is beoltották az Egyesült Királyságban

Olaszországban tovább gyorsítják az oltást

Az oltakozás további gyorsítását jelentette be Roberto Speranza egészségügyi miniszter a járványhelyzetről tartott sajtótájékoztatóján pénteken, annak ellenére, hogy az olaszok több mint 86 százaléka már legalább egy adag oltást felvett.

A járvány terjedését mutató reprodukciós ráta augusztus óta először a küszöbértéknek tartott egyes fölé emelkedett. Egyelőre egyetlen tartományban sem szigorítják az óvintézkedéseket.

Az új betegek száma mindenekelőtt az észak-olaszországi régiókban ugrott meg: Friuli Venezia Giuliában az utóbbi egy hét alatt háromszorosára emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, a szomszédos Venetóban ötven százalékkal emelkedett az intenzív osztályra kerülteké. A járvány első gócpontjaként ismert Lombardiában – ahol a 12 évnél idősebbek 91 százaléka legalább egy adag oltást már felvett – az utóbbi egy hét alatt harminc százalékkal nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az adatok azt mutatják, hogy a 12 és 59 év közötti beoltottak közül senki sem került intenzív osztályra.

Speranza azt hangoztatta, hogy a szájmaszk viselése továbbra is kötelező marad minden zárt térben, a tömegközlekedési eszközöktől kezdve az üzleteken át a vendéglőkig. Szájmaszkot viselnek az oktatási intézményekben is tanárok és diákok egyaránt, valamint a hívők a templomokban is. Egyelőre december 31-ig meghosszabbították azt az október közepén bevezetett intézkedést, miszerint munkavégzéshez kötelező a védettségi igazolás, amelyet a múzeumokba, színházba, éttermekbe történő belépéshez is fel kell mutatni.

Franco Locatelli, a Közegészségügyi Intézet (ISS) elnöke az oltási életkor csökkentését javasolta az 5 és 12 év közötti gyerekek beoltását szorgalmazva. Közölte, hogy az Olasz Gyógyszerügynökség (AIFA) a Nagy-Britanniában már engedélyezett Molnupiravir orvosság alkalmazását vizsgálja. Azok az olaszok, vagy Olaszországban élő és dolgozó külföldiek, akiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem engedélyezett vakcinákkal oltottak be, kérelmezhetik, hogy mRNS-technológiát alkalmazó vakcinával legyenek újraoltva. Ezzel egy időben megkezdődött a Janssen oltóanyagával legalább hat hónapja vakcinázottak újraoltása, életkortól függetlenül.

Pénteken több mint félmillió tesztelésen 6764 új beteget diagnosztizáltak, és 51 beteg halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 3124 Covid-19-es beteget ápolnak, intenzív osztályon 395 páciens fekszik.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

 

Friss hírek