Már bárkivel szövetkezne a román PNL, hogy kormányon maradhasson

A Romániában két éve kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsa felhatalmazta kedden a párt vezetőit, hogy koalíció létrehozásáról tárgyaljanak a többi demokratikus párttal egy olyan kormány támogatása érdekében, amelyben a PNL adja a miniszterelnököt.

Florin Citu pártelnök, ügyvivő miniszterelnök elmondta: a testület eltörölte azokat a korábbi határozatokat, amelyek kizárták, hogy a PNL együtt kormányozzon a korábbi koalícióból kilépett, és a Citu-kabinet bukását előidéző Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), vagy szövetségre lépjen a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

A PNL a tárgyalások eredménye függvényében később dönt arról, hogy újjáélesztik-e az USR-rel – és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) – a jobbközép koalíciót, vagy nagykoalícióra lép-e a PSD-vel.

A PNL az utóbbi két hétben egy, az RMDSZ-szel alakítandó, Nicolae Ciuca jelenlegi ügyvivő védelmi miniszter által vezetett kisebbségi kormány számára próbált parlamenti támogatást szerezni, de mind az USR, mind a PSD elutasította, ezért kedden Ciuca visszaadta a kormányalakítási megbízatást. Ezt követően kért és kapott a pártvezetés felhatalmazást arra, hogy „rugalmasabb” módon – közös kormányzásról – tárgyaljon a többi parlamenti párttal, a szélsőségesnek tartott, jobboldali, vírustagadó szólamokat hangoztató AUR kivételével.

A PNL – a Traian Basescu volt államfő egykori pártjával, a Demokrata Liberális Párttal (PDL) történt egyesülése révén – 2014-ben bekövetkezett jobbra tolódása előtt több ízben volt már az Ion Iliescu volt államfő által alapított legnagyobb román párt, a PSD koalíciós vagy parlamenti partnere, azóta azonban a szociáldemokratákat tartják legfőbb politikai ellenfelüknek.

A minden „régi” pártot – köztük a PNL-t is – bíráló rendszerkritikus USR-rel éppen a 2019 előtt kormányon lévő PSD elleni küzdelem terelte egy táborba a pártot. Miután azonban a tavaly decemberi választások után közösen alakítottak kormányt, a jobbközép koalíciót szétfeszítette az azonnali reformokat követelő USR radikalizmusa és a döntéseit olykor egyeztetések nélkül meghozó Florin Citu kormányfő között elmérgesedett ellentét.

Román kormányválság: pártszakadás fenyegeti a PNL-t

Az USR nem fogja megszavazni a román kisebbségi kormányt

Citut kedd esti sajtóértekezletén arról faggatták az újságírók: hogyan fog most szövetségre lépni azzal a PSD-vel, amely ellen ő maga is hetekig tüntetett, amikor 2017-ben a párt „uralma alá próbálta hajtani az igazságszolgáltatást”. Citu azt állította, a PNL nem adja fel céljait, és kormányzati jelenléte lesz a garancia arra, hogy Románia az európai úton marad.

Az ügyvivő kormányfő nem adott egyértelmű választ arra, hogy a PNL kit javasolna miniszterelnöknek. Ebből a román média azt a következtetést vonta le: Citu még mindig reménykedik abban, hogy miniszterelnök maradhat, holott az USR miatta lépett ki a kormányból és a PSD is nyilvánvalóvá tette, hogy őt tartja felelősnek a válságért.

A PNL elnöke és négy elnökhelyettese szerdán akarja megkezdeni a tárgyalásokat a PSD-vel és az USR-rel. A tárgyalóküldöttségben a PNL által két hete még miniszterelnöknek javasolt Nicolae Ciuca védelmi miniszter nem vesz részt.

Forrás: MTI

Friss hírek