Hínáron élő birkák lehetnek a zöld állattartás kulcsa

Egy távoli, apró skóciai szigeten, North Ronaldsay-en a juhok egyedülálló módon alkalmazkodtak a környezetükhöz: fő táplálékuk a hínár. Ez pedig a klímakutatók fantáziáját is megmozgatta, mutatjuk, miért.

A sziget, amely a Skóciához tartozó Orkney-szigetek tagja, alig több mint 5 kilométer hosszú és mindössze néhány tucat ember, valamint több ezer birka lakja. A gazdák még a 19. század elején építettek úgynevezett “birkagátakat”; egy nagy kőfalrendszert, amely távol tartja az állatokat a mezőktől és az utaktól – lévén az emberek minden rendelkezésre álló helyet ki akartak használni a növénytermesztésre.

A nyári hónapokban van elég fű ahhoz, hogy a juhok elég élelemhez jussanak, amikor azonban beköszönt a hideg idő, kénytelenek a sziget bőséges hínárkészletére támaszkodni a túlélés érdekében.

Noha néhány más emlősről – például a shetlandi pónikról – is ismert, hogy megeszik a hínárt, szakértők szerint a North Ronaldsay-i juhok egyedülállóak a tekintetben, hogy hónapokon át csak a tengeri növényeket falatozzák.

A tudósok éppen ezért évtizedek óta vizsgálják az állatok különleges étrendjét, aminek köszönhetően felfedezték, hogy az állatállomány által termelt metánkibocsátás ily módon nagymértékben csökkenthető.

Hogyan segít a hínár diéta?

A haszonállatok anyagcsere-folyamataik során rengeteg metángázt juttatnak a levegőbe, amely a felmelegedést tekintve körülbelül 30-szor rosszabb, mint a szén-dioxid. Miután a világ egyre mélyülő éghajlati vészhelyzettel néz szembe, a kérdés a klímakutatók egyik fő fókuszpontjává vált.

Az Orkney-i juhok hínáralapú étrendje részleges megoldást jelenthet a sürgető helyzetre, a tudósok szerint ugyanis úgy tűnik, hogy a diéta hatással van az állatok emésztőrendszerére: csökkenti a metán termelődését.

“A hínárban különböző összetevők vannak, amelyek ténylegesen befolyásolják a metán előállításának folyamatát” – mondja Gordon McDougall, a témával foglalkozó James Hutton Institute csapatának egyik tagja.

A davisi Kaliforniai Egyetem kutatói szintén megerősítették ezt: márciusban publikált eredményeik szerint „egy kevés hínár a szarvasmarhák takarmányában akár 82 százalékkal is csökkentheti az állatok metánkibocsátását”.

Mindezek fényében a hínáralapú állattartás egy környezetbarátabb mezőgazdaság alapjává válhat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Euronews

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »