Arcfelismerő rendszert telepítenek az iskolai menzákra Skóciában

Néhány skóciai iskola hétfőn arcfelismerő szoftverrel kezdte ellenőrizni a gyermekek kilétét a menzán; a tanulók így fizettek az ételért – írja az Euronews.

A programban részt vevő kilenc iskola úgy véli, hogy a technológia használata gyorsabb és higiénikusabb, mintha a gyerekek kártyával vagy ujjlenyomat-leolvasóval fizetnék ki az ebédjüket.

“Az arcfelismerés segítségével a diákok egyszerűen kiválasztják az ételt, ránéznek a kamerára és kész. Ezáltal gyorsabb ebédszolgáltatást tudunk biztosítani, s a folyamat egyúttal teljesen érintésmentessé válik” – írták a szülőknek szóló szórólapon. “Egy középiskolában körülbelül 25 perc áll rendelkezésre, hogy potenciálisan 1000 tanulót kiszolgájunk. Tehát szükség van az értékesítés felgyorsítására” – tették hozzá.

A gyermekek, illetve szüleik megközelítőleg 97%-a beleegyezett a szoftver használatába, de vannak, akik aggodalmukat fejezték ki az arcfelismerő technológiák “szükségtelen” használata miatt.

Az Európai Parlament felszólított a közterületeken alkalmazott mesterséges intelligencia betiltására, illetve annak biztosítására, hogy szigorúbban ellenőrizzék a technológia rendőrségi használatát, azzal érvelve, hogy ennek hiánya diszkriminációhoz vezethet.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Euronews / Instagram

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply