Az idei év felfedezett zenészei

Ahogy a közismert mondás tartja, a zene olyan, mint az oxigén: nem lehet nélküle élni. Az utóbbi években, évtizedekben a zeneipar folyamatos fejlődése és előretörése az életünk számos területére van kihatással.

A minőségi zenehallgatásra való igényeknek köszönhetően egyre jobb minőségű hangtechnikai eszközök közül válogathatunk, legyen szó az utcán használt fej- és fülhallgatókról vagy az otthonunkba beszerezhető hangfalakról, lemezjátszókról, erősítőkről. Ezzel párhuzamosan az utcákon kiplakátolt vagy a közösségi médiában meghirdetett koncertek közül mindenki biztosan megtalálja a maga ízlésének megfelelő irányzatot, zenekart, zenei produkciót.

De mi a helyzet az internet világával? Otthonunk kényelméből is számtalan újdonságot tudunk felfedezni az online világ segítségével. Találhatunk új sorozatokat, könyveket, filmeket, felfedezhetünk egy új hobbit, esetleg új szenvedélyek is rabul ejthetnek minket, legyen az online fogadás, testmozgás, főzés vagy egy új zenekar, zenei irányzat.

Vessünk egy pillantást a 2021-ben befutott zenészekre, hogy kik is ők és milyen stílust is képviselnek.

A mindössze 22 éves chicagói Polo G az idei év egyik nagy befutója. Eredeti nevén Taurus Tremani Bartlett a saját elmondása szerint 19 éves kora óta rappel, de csak az utóbbi időben vált szenvedélyévé ez a műfaj. Fiatal kora ellenére a nyáron megjelent Hall of Fame c. albuma sokáig vezette az amerikai zenei toplistákat.

Lucy Blue egy szintén nagyon fiatal zenész, ezúttal egyenesen Dublinből. A 19 éves énekes, dalszövegíró és egyben producer debütáló kislemeze a FISHBOWL az ír pop szerelmeseinek új nagy kedvence lehet.

A rap szerelmeseinek célszerű észben tartani Berwyn nevét. A 9 évesen Trinidad és Tobagóból kelet Londonba költöző fiatal rapper nem egyszerű életet mondhat magáénak, de mindezt sikerült zenébe öntenie. Saját elmondása szerint sajnos több szomorú, mint boldog történettel szolgálhat. Aki kíváncsi, hogy milyen volt neki felnőnie, annak érdemes a DEMOTAPE/VEGA c. debütáló lemezét meghallgatnia.

A szintén londoni Aziya Aldridge-Moore, művésznevén egyszerűen Aziya, elég sok követőre tett szert a különböző feldolgozásaival, legyen szó a System of a Down vagy Phoebe Bridgers számairól. A több hangszeren játszó Aziya elkezdett saját számokon is dolgozni, amelyeket az idén megjelent We Speak of Tides c. kislemezén hallgathatnak meg a műfaj szerelmesei.

A Thai hip-hop új generációjának oszlopos tagja Milli, eredeti nevén Danupha Kanateerakul, tavaly került a figyelem középpontjába Sudpang c. számával. A bangkoki zenész hirtelen lett egy végzős gimisből zenei ikon, ami köszönhető a számaiban használt különböző thai dialektusoknak és szlengnek, mindez élettel teli ritmusokba csomagolva.

A dél-londoni Arlo Parks költészettel kezdte pályafutását, ezután váltott át a zenélésre. A mindössze 20 éves Arlora nagy hatással voltak olyan zenészek, mint Jimi Hendrix és írók, mint Sylvia Plath vagy Haruki Murakami. Az intenzív és egyben megható hangszerelés az érzelmekkel teli dalszövegekkel vegyítve talál utat a hallgató szívébe. Idén jelent meg debütáló albuma, a Collapsed in Sunbeams.

A drill music rajongóinak akár az új nagy kedvence lehet Kweku Smoke, a ghánai hip-hop világ új csillaga. Fülbemászó ritmusok, szójátékok és angol, Twi es Pidgin nyelven írt dalszövegek jellemzik leginkább Kweku Smoke zenei munkásságát. Nem csak a ghánai hip-hop meghatározó alakjává nőtte ki magát, de a már megjelent Snoop Forever c. albuma sikeresen hódította meg a világot.

Ezen rövid kis összeállításon kívül mondani sem kell, hogy számtalan más zenész vált híressé idén, így aki most nem találta meg kedvenc zenei stílusának a legújabb képviselőjét, az se bánkódjon. Egy kis kereséssel biztosan találunk olyan eddig még nem hallgatott zenészt és zenét, amit a kedvencünkként fogunk hallgatni a jövőben.

 

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »