Egyelőre semmilyen irányt nem vett a román kormányalakítás

Ha a román államfő által kormányalakítással megbízott Dacian Ciolosnak, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnökének nem sikerül többséget szereznie egy általa vezetett kabinet beiktatásához, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tárgyalásokat kezdeményez valamennyi felelős parlamenti párt vezetőjével, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) kivételével, egy kormánytöbbség kialakítása érdekében – jelentette be pénteken Florin Citu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke.

A PNL felszólítja Ciolost, hogy ezt megelőzően próbáljon meg támogatást szerezni azoknál a pártoknál, amelyekkel együtt megbuktatta a Citu-kabinetet, vagyis a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Pártnál (PSD) és a nacionalista, vírustagadó szólamokkal parlamenti képviselethez jutott AUR-nál. Ez szerintük erkölcsi kötelessége a választókkal szemben.

A Nemzeti Liberális Párt ismét leszögezte: a PNL, az USR és Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által tavaly decemberben kötött koalíciós megállapodás érvényét veszítette, amikor az USR összeállt az ellenzékkel, és bizalmatlansági indítványt szavazott meg saját kormánya ellen.

A párt vezető testülete által pénteken megszavazott állásfoglalás így kimondatlanul is azt üzente Ciolosnak, hogy a PNL nem fog bizalmat szavazni olyan kormánynak, amelyben az USR elnöke a miniszterelnök. A PNL ezzel arra reagált, hogy Ciolos a jobbközép pártokat hívta kormányalakítási tárgyalásokra.

Kedden – Citu szerint csak az államfő döntése iránti tiszteletből – már tárgyalóasztalhoz ült a PNL, az USR és az RMDSZ elnöke, hogy meghallgassa Ciolos elképzeléseit a jobbközép koalíció helyreállításáról, de az álláspontok nem közeledtek. A PNL hivatalos állásfoglalásának közzététele után a felek bejelentették, hogy a Dacian Ciolos, Florin Citu és Kelemen Hunor között péntekre tervezett második találkozót lefújták, mert immár semmi értelme.

A PNL vezetői korábban jelezték: a jobboldalon csak a legnagyobb jobboldali párt „körül”, vagyis PNL-es miniszterelnök vezetésével alakulhat kormány, a jobbközép koalíció helyreállítására azonban a PNL és az RMDSZ is kevés esélyt lát.

Az elnöki hivatalban hétfőn rendezett kormányalakítási konzultáción a PNL nem tett javaslatot a miniszterelnök-jelölt személyére, arra hivatkozva, hogy ezt majd akkor teszi meg, ha parlamenti többséget is tud mögé állítani.

A párt pénteki bejelentése utat nyit azelőtt, hogy a PNL az ellenzéki szociáldemokratáknál keressen támogatást egy kisebbségi PNL-RMDSZ-kormány számára. Ciolos úgy reagált: a PNL elutasította, hogy az államfő által megbízott miniszterelnök-jelölttel tárgyaljon, és vállalja a kormányzás felelősségét egy válságos helyzetben. Mivel Romániának sürgősen szüksége van teljes jogkörű kormányra, az USR önállóan fog kormánynévsort és kormányprogramot kialakítani, és – ha a PNL vasárnapig nem vizsgálja felül álláspontját – jövő héten egy kisebbségi USR-kormány számára kér bizalmat a parlamenttől.

Kelemen Hunor pénteki közleményében megállapította: Ciolosnak nem sikerült helyreállítania azt a minimális bizalmat, amely lehetővé tette volna a PNL-USR-RMDSZ koalíció újraalakítását.

„Az RMDSZ továbbra is azon az állásponton van, hogy a hatalomtechnikai taktikázások helyett a társadalom valós problémáira figyelve, mielőbb  olyan kormány beiktatására van szükség, amely rövid távon kizárólag a járványügyi problémákra, az energiaárak okozta gondok orvoslására és a jövő évi költségvetés elkészítésére koncentrál.”

„A politika számunkra mindenekelőtt szolgálat, a közjó keresése és képviselete, az emberek életének biztonságossá tétele és az életfeltételek javítása. Ezeket az elveket követve képviseljük a kormányzati munkánkkal a romániai magyar közösséget és minden romániai polgárt, amíg lehetőségünk van rá” – olvasható az RMDSZ elnökének közleményében.

Romániában azután alakult ki kormányválság, hogy a PNL-USR-RMDSZ koalíciós kormányát vezető Florin Citu miniszterelnök az USR ellenkezése dacára, és a párt egyik miniszterét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről.

Az USR megvonta a bizalmat Citutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, miniszterei kiléptek a kormányból, és bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta Citu kormányát.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »