Mégsem volt akkora siker a brit oltási kampány?

A nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdeti szakaszának kezelése a brit közegészségügy egyetemes történetének legnagyobb kudarcai közé tartozik, a brit oltási kampány viszont világviszonylatban is példátlan siker – áll a londoni alsóház két szakbizottságának kedden ismertetett közös jelentésében. Az utóbbi kijelentést gyorsan meg is cáfoljuk.

Az egészségügyi, valamint a tudományos és technológiai bizottság 147 oldalas tanulmánya szerint a brit kormány kezdeti hozzáállása fokozatos, lépésenkénti járványellenes intézkedések bevezetése volt, és emiatt egészen tavaly márciusi 23-ig kellett várni az első általános zárlat elrendelésére.

A jelentés kiemeli: a zárlatról szóló döntés két hónappal azután született, hogy a brit kormány készenléti helyzetekben összehívott tudományos tanácsadó testülete (SAGE) először tárgyalt a koronavírus-járvány megfékezését célzó válaszlépésekről.

Ez a lassú, a fokozatosság elvét követő hozzáállás szándékos szakpolitikai döntés volt, amelyet a kormány tudományos tanácsadói javasoltak, nem bürokratikus akadályok vagy a kormányon belüli nézeteltérések eredményezték. Utólag egyértelműen kijelenthető, hogy ez helytelen döntés volt és több halálesethez vezetett, mint amennyi hangsúlyosabb kezdeti intézkedések esetén bekövetkezett volna – fogalmaz a parlamenti jelentés.

A két alsóházi szakbizottság közös tanulmánya idézi Neil Fergusont, a SAGE volt tagját, a neves londoni Imperial College egyetem járványtani professzorát, aki az egészségügyi bizottság meghallgatásán kijelentette: ha a tavaly márciusi országos zárlatot csak egy héttel korábban bevezetik, a járvány okozta halálesetek számát legalább a felével csökkenteni lehetett volna.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőződés megállapítása utáni 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – az Egyesült Királyságban eddig csaknem 138 ezren haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 szövődményeiben és az ország még mindig a második legfertőzöttebb terület az aktív esetek számát tekintve: Nagy-Britanniában jelenleg is 1.369.311 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ami a teljes lakosság arányában kereken 2%-os fertőzöttséget jelent.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása az Egyesült Királyságban. Forrás: Worldometers

  • Oltásellenesekkel küzd az USA
Ennél csak az Egyesült Államokban rosszabb a helyzet, ahol a teljes lakosságra vetítve jelenleg 2,93%-os a fertőzöttségi arány, összesen 9.781.577 az aktív fertőzöttek száma és a társadalom jelentős rétege kifejezetten oltásellenes.

Ennek következtében még mindig csak a lakosság 55,67%-a rendelkezik teljes védettséggel, és mivel a kötelező oltás politikailag nem jöhet szóba, a nagyvállalatok vezetnek be kényszerítő intézkedéseket az oltások felvétele érdekében, legutóbb például az IBM jelentette be, hogy december 8-tól fizetetlen szabadságra küldi azokat a dolgozókat, akik nem hajlandóak beoltatni magukat.

A két parlamenti bizottság keddi jelentése szerint mindezt egybevetve az Egyesült Királyság történetének legnagyobb közegészségügyi kudarcai közé sorolhatók a járvány kezdeti heteiben hozott – elsősorban a zárlatok és az emberek közötti távolságtartás elrendeléséről szóló – döntések, valamint az e döntéseket megalapozó szaktanácsok.

Az oltási kampány jól indult

A tanulmány hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a nagy-britanniai oltási kampány a brit tudomány és közigazgatás egyetemes történetének leghatékonyabb kezdeményezései közé tartozik, és ebben a brit kormány (legalábbis kezdetben) sokkal jobban teljesített, mint számos más ország.

A brit kormány ugyanis sok más kormánytól eltérően helyesen ismerte fel, hogy hosszú távon a koronavírus elleni oltás jelenti a kiutat a járványból, és London e felismerés alapján előrelátó módon támogatta számos vakcina kifejlesztését, köztük az Oxfordi Egyetem és az  AstraZeneca gyógyszergyár közös oltóanyagáét.

Ennek eredménye, hogy idén szeptemberre a felnőtt brit lakosság több mint 80 százaléka mindkét oltási dózist megkapta, és az ország életvitele nagyon jelentős részben visszatérhetett a normális kerékvágásba – áll a londoni alsóház két szakbizottságának keddi jelentésében. A tanulmányban közölt becslés szerint a rendkívüli sikeres brit oltási kampány egyedül Angliában 122 ezer ember életét mentette meg, és több tízmillió koronavírus-fertőződésnek vette elejét.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) legutóbbi becslése 24 millióra tette az oltások által megakadályozott fertőződések számát, és 143 600-ra az olyan súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedésekét, amelyek az oltások eredményeként nem alakultak ki.

Az oltási kampány kezdeti gyorsasága azonban sok más országhoz hasonlóan Nagy-Britanniában is elakadt, és átoltottság szempontjából mára a britek inkább a középmezőnybe csúsztak vissza, a teljes lakosságra vetítve ugyanis még mindig csak 66,25% rendelkezik teljes védettséggel, míg például az oltási kampányt döcögve elindító Spanyolországban már 79% felett van ez az arány, Portugáliában pedig megközelíti a 86%-ot.

Talán ennek is köszönhető, hogy míg az Ibériai-félszigeten meredeken csökkennek a fertőzési számok, az Egyesült Királyságban még mindig enyhén felfelé tart a járványgörbe. Ha így nézzük, mégsem volt egyértelmű siker a brit oltási kampány.

Aktív fertőzöttek számának alakulása Spanyolországban. Forrás: Worldometers

MTI / Worldometers / LR

Friss hírek