Végül a logika győzhet a német kormányalakításnál

A német parlamenti választásokon harmadik helyet elért Zöldek (14,8%) és a negyedik helyen végző FDP (11,5%) bejelentették, hogy a 25,7%-kal a választásokat megnyerő SPD-vel, azaz a szociáldemokratákkal kezdenek koalíciós tárgyalásokat. 

Mivel a második helyen az eddig kormányon lévő CDU/CSU pártszövetség végzett (24,1%) és az FDP hagyományosan közelebb áll a CDU/CSU-hoz, mint a szociáldemokratákhoz, elviekben lehetséges lenne egy CDU/CSU-Zöldek-FDP koalíció is, ezzel azonban éppen a választáson győztes pártot hagynák ki a kormányból, ami már csak azért is furcsa lenne, mert Németországban a kancellárt nem közveztelnül az állampolgárok választják meg, ők csak a pártokra szavazhatnak.

Tehát ez esetben egy olyan személy lenne a következő német kancellár (Armin Laschet), aki gyakorlatilag elbukott a választáson. Ez a meglehetősen furcsa forgatókönyv került most egy kicsit távolabb a megvalósulástól.

Az SPD, a Zöldek és az FDP a mai bejelentés után megkezdik a koalíciós tárgyalásokat, Angela Merkel utódja pedig Olaf Scholz, a jelenlegi német pénzügyminiszter lehet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: ZDFheute / Instagram / Kitekintő

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »