Végül a logika győzhet a német kormányalakításnál

A német parlamenti választásokon harmadik helyet elért Zöldek (14,8%) és a negyedik helyen végző FDP (11,5%) bejelentették, hogy a 25,7%-kal a választásokat megnyerő SPD-vel, azaz a szociáldemokratákkal kezdenek koalíciós tárgyalásokat. 

Mivel a második helyen az eddig kormányon lévő CDU/CSU pártszövetség végzett (24,1%) és az FDP hagyományosan közelebb áll a CDU/CSU-hoz, mint a szociáldemokratákhoz, elviekben lehetséges lenne egy CDU/CSU-Zöldek-FDP koalíció is, ezzel azonban éppen a választáson győztes pártot hagynák ki a kormányból, ami már csak azért is furcsa lenne, mert Németországban a kancellárt nem közveztelnül az állampolgárok választják meg, ők csak a pártokra szavazhatnak.

https://www.instagram.com/p/CUrzx3ao-q4/

Tehát ez esetben egy olyan személy lenne a következő német kancellár (Armin Laschet), aki gyakorlatilag elbukott a választáson. Ez a meglehetősen furcsa forgatókönyv került most egy kicsit távolabb a megvalósulástól.

Az SPD, a Zöldek és az FDP a mai bejelentés után megkezdik a koalíciós tárgyalásokat, Angela Merkel utódja pedig Olaf Scholz, a jelenlegi német pénzügyminiszter lehet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: ZDFheute / Instagram / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »