Covid körkép: új járványügyi szabályok Romániában, a horvátoknál csökken a karantén ideje

Romániában az adott település fertőzési rátájától függetlenül nyitva maradhatnak az iskolák, az oktatást csak azokban az osztályokban, illetve tanintézményekben kell az internetre költöztetni, amelyekben koronavírus-fertőzést diagnosztizálnak – tudatta pénteken a román média az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) legfrissebb határozatát ismertetve.

A CNSU ajánlása alapján az iskolákban a diákokat és oktatókat rendszeresen tesztelnék, erre a célra nem invazív (nyálból vett mintát használó) antigén gyorsteszteket akarnak használni, amelyekhez Sorin Cimpeanu oktatási miniszter szerint nem szükséges megszerezni a szülők beleegyezését.

Romániában a járvány negyedik hulláma során immár másodszor lazítják az iskolákra vonatkozó szabályozást, hogy ahol csak lehet, elkerüljék a távoktatás bevezetését. A múlt tanévben már egyezrelékes fertőzési ráta felett korlátozták az óralátogatást az iskolákban. Augusztusban a hatóságok úgy döntöttek, hogy a tanulók mindaddig bejárhatnak az iskolákba, amíg az adott településen el nem éri a hat ezreléket azoknak az aránya, akik a megelőző két hétben fertőződöttek meg koronavírussal.

Romániában eddig 6900 osztály kényszerült távoktatásra, többségük azért, mert megjelent a közösségben a fertőzés. A szaktárca honlapján elérhető adatok szerint a 8500-at közelíti a fertőzött tanulók és a 2700-at a fertőzött oktatók száma, több kisebb településen pedig azért zártak be az iskolák, mert a fertőzési ráta túllépte a hat ezreléket.

A héten azonban két nagyvárosban, Temesváron és Bukarestben is meghaladta ezt a küszöbértéket a fertőzési ráta, a szülők egy része pedig azt követelte, hogy ne ítéljék ismét „szobafogságra” azokat a diákokat, akiknek az osztályában nincs koronavírusos eset.

A CNSU felhatalmazása alapján az oktatási és egészségügyi miniszter közös rendeletet készül kibocsátani az iskolákra vonatkozó új járványügyi szabályozás részleteiről. A CNSU ugyanakkor a beoltatlanok kijárását és gyülekezését korlátozó általános intézkedéseket is javasolt a hatezrelékes fertőzési rátát meghaladó települések esetében: ezekről várhatóan pénteken hoz határozatot a bukaresti kormány.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában ismét tízezernél több új fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában, és 169 koronavírusos beteg vesztette életét.

A Vatikánban bevezették a védettségi kötelezettséget

Október elsejétől a Vatikánvárosban dolgozók számára a munkavégzés feltételévé vált a koronavírus elleni oltási igazolás, máskülönben még az egyháziak is elveszíthetik fizetésüket. Az intézkedés nem vonatkozik a miséken való részvételre, valamint a turistákra sem.

A pápai állam megelőzte a szomszédos Olaszországot, ahol csak október 15-től lép életbe a védettséghez kötött munkavégzés.

Vatikánváros dolgozó mostantól csakis oltási igazolással léphetnek be a munkahelyükre, akár a szentszéki hivatal munkatársairól, a svájci gárdistákról vagy a vatikáni rádió munkatársairól legyen szó. Az előírás a világi és az egyházi személyi állományra is vonatkozik, valamint mindazokra, akik munkavégzés miatt a Vatikán területére lépnek, például külső cégek alkalmazottaiként. Az ellenőrzést pénteken a pápai állam kapuinál álló biztonsági emberek végezték, egyelőre szúrópróbaszerűen kérték el a belépőktől az oltási igazolást.

Hasonlóképpen kötelezővé vált a beoltottság bizonyítása a Vatikán birtokolta összes olaszországi intézményben, közöttük a pápai egyetemekre járó hallgatók számára is. Az oltás kiváltható meghatározott időközönként végzett negatív teszteredménnyel vagy a betegségből történt gyógyulás igazolásával.

A védettséget nem tanúsító vatikáni dolgozót fizetés nélküli szabadságra helyezik ugyanúgy, ahogyan a tervek szerint október közepétől az olaszországi állami és magánszféra munkahelyein is. A vatikáni dolgozók létszáma a legutolsó hivatalos adatok szerint meghaladja a 4800-at.

Az előírás nem vonatkozik a pápai állam területén bemutatott misékre, amelyeken védettségi igazolás nélkül is részt lehet venni. Nem vonatkozik a Szent Péter térre vagy a Szent Péter-bazilikába belépő turistákra sem. Kivételt képvisel a Vatikáni Múzeum, ahol a látogatóknak már augusztus 6-tól fel kell mutatniuk a védettségi igazolást.

Nem született még hosszú távú döntés az általános audienciák résztvevőivel kapcsolatban, akik jövő szerdán még igazolás nélkül vehetnek részt a találkozón a pápával.

Horvátországban ismét tíz napra csökkentik a kötelező karantén idejét

Horvátországban 14 napról ismét tíz napra csökkentik a kötelező karantén idejét – jelentette be a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

A testület kiemelte: azoknak az egészségügyi dolgozóknak vagy más intézmények munkatársainak, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek fertőzött személyekkel, azonnal tesztet kell végeztetniük, amelyet a hetedik, majd a 14. napon meg kell ismételniük, függetlenül attól, be vannak-e oltva, vagy átestek-e a fertőzésen. A pozitív antigén gyorsteszt esetében az eredményt PCR-tesztel is alá kell támasztani.

Tekintettel arra, hogy az iskolakezdés második hetétől a szokásosnál nagyobb számú fertőzöttet regisztráltak a 10-19 évesek körében, nekik bármilyen tünet esetén, legyen az influenza, fül-, has-, fej- vagy torokfájás, hőemelkedés vagy fáradtság, kötelezően el kell végeztetni a koronavírustesztet. Csak negatív teszttel lehet visszatérni az iskolába. Pozitív teszt esetében a tíznapos karantén a gyerekekre is vonatkozik – hangsúlyozták.

Horvátországban az elmúlt héthez képest 11 százalékkal nőtt az újonnan fertőzöttek száma.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója elmondta: az elmúlt egy héten 540 új fertőzött került kórházba, akiknek 72 százaléka oltatlan volt, és 84 beteg hunyt el, akiknek 77,4 százaléka úgyszintén. Ez idő alatt 8546 új fertőzöttet regisztráltak az országban, 78,8 százalékuk egy oltást sem kapott.

Október 1-jén megkezdődött a tanév a felsőoktatási intézményekben. A jelenléti oktatás védettségi igazoláshoz van kötve. Akik nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, hetente tesztet kell végeztessenek. A 19-24 éves korosztály fele egy oltással, 43,7 százalékuk pedig két oltással rendelkezik, ami megközelíti az országos átlagot.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »