Jövő kedden megbukhat a román kormány

Felolvasták a kétkamarás román parlament csütörtöki együttes ülésén az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát, amely a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetég (RMDSZ) Florin Citu vezette koalíciós kormányának megbuktatását célozza. A PSD indítványának vitáját és szavazását október 5-re tűzte ki a kétkamarás parlament egyesített házbizottsága.

Az „Elég a szegénységből, drágulásokból és bűnözőkből, le a Citu-kormánnyal! ” című kezdeményezésben a szociáldemokraták azzal vádolják a tavaly decemberben – akkor még az USR-PLUS részvételével – beiktatott jobbközép koalíciós kormányt, hogy a hatalomért folytatott csatározás közepette magára hagyta, és mély politikai, gazdasági, társadalmi válságba sodorta Romániát.

A bizalmatlansági indítvány szerzői szerint a vásárlóerő 12 százalékkal csökkent, és így minden román állampolgár 560 euróval lett szegényebb egy év alatt, az ország lakosságának több mint egyharmadát (hétmillió polgárt) „szegénységre ítélték”. Úgy értékelik: a jobboldal elzálogosította a románok jövőjét, hitelre költekezik, másodpercenként 1700 euróval növeli az államadósságot, miközben az energiaárak emelkedése „kicsúszott ellenőrzése alól”.

Az ellenzéki párt szerint a kormány becsapta és feláldozta a hazai vállalkozókat, megalázta a gazdákat, és „aberráns intézkedéseivel” megfosztotta a románokat az egészségügyi ellátástól, miközben a PNL felelőtlen módon ötezer résztvevővel rendezett kongresszust a járvány sújtotta Bukarestben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A korábban ellene hangoztatott jelszóval visszavágva a PSD most azzal követeli Citu leváltását, hogy „bűnözők nélküli közéletet” akar. A miniszterelnökről ugyanis nemrég kiderült: húsz éve súlyos pénzbírsággal és kétnapos elzárással büntették meg ittas vezetésért az Egyesült Államokban, ahol felsőfokú tanulmányait végezte.

A román törvényhozásban immár két kormánybuktató kezdeményezés verseng egymással. A PSD azt követően terjesztette be saját bizalmatlansági indítványát, hogy az alkotmánybíróság úgy rendelkezett: a kormányból kilépett USR-PLUS szövetség és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által szeptember 3-án benyújtott, de szabályossági kifogások miatt elnapolt indítványt is napirendre kell tűzni a törvényhozásban.

A legnagyobb frakcióval rendelkező PSD számára presztízskérdés volt, hogy ne legyen mellékszereplő a kormánybuktatásban, és a házbizottságban sikerült elérnie, hogy ne a két kisebb párt kezdeményezését, hanem az általa benyújtott bizalmatlansági indítványt tűzzék hamarabb napirendre a parlamentben.

Az USR-PLUS kilépése nyomán a Citu-kabinet maradékának elvileg nincs esélye talpon maradni, ha bármelyik bizalmatlansági indítványt szavazásra bocsátják a törvényhozásban.

A bizalmatlansági indítvány felolvasása a kormánybuktatási eljárás alkotmány által előírt kötelező mozzanata volt, amelyen főleg ellenzéki törvényhozók vettek részt, a kormányfő nem volt jelen.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »