Október elején üzembe helyezhetik az Északi-Áramlat-2 gázvezetéket

Befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték építése – közölte pénteken a Gazprom  orosz gázipari cég. Már csak a cső dániai és németországi szakaszának összekapcsolása van hátra. 

A közlemény szerint Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke bejelentette, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezeték moszkvai idő szerint reggel 8 óra 45 perckor teljesen elkészült.

A projektet irányító Nord Stream 2 AG hétfőn közölte, hogy befejeződött az Északi Áramlat-2 második vezetékének tengeri lefektetése és csak a cső dániai és németországi szakaszának összekapcsolása van hátra. A vállalat úgy tervezi, hogy a létesítményt 2021 végéig fogják üzembe helyezni.

A Bloomberg amerikai hírügynökség szerdán, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva viszont azt írta, hogy a Gazprom tervei szerint az Északi Áramlat-2 első vezetékén október 1-jén, mindkettőn pedig december 1-jén indul meg a gáz szállítása. Mindemellett a gáznak az európai ellátórendszerbe való eljutása továbbra is Németországtól függ.

A Gazprom korábbi közlés szerint azzal számol, hogy az Északi Áramlat-2 még ebben az évben 5,6 milliárd köbméter gázt fog szállítani. Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását.
Ukrajna számára a kulcskérdés, hogy Oroszország milyen útvonalon fogja majd szállítani a gázt, a Moszkva és Kijev között jelenleg érvényben lévő tranzitmegállapodás ugyanis 2024-ben lejár, Ukrajna pedig valódi garanciát nem kapott arra, hogy ezután nem iktatják ki az ukrajnai gáztranzitot vagy nem csökkentik azt komolyabb mértékben.

Az ukrán felet megillető jelenlegi tranzitdíj elérheti az évi 3 milliárd dollárt, de az Északi Áramlat-2 üzembe helyezése után az ukrán Naftogaz vezérigazgatója szerint évente 2 milliárd dollárral kevesebb tranzitdíj folyna be, ami Ukrajna költségvetésének mintegy 6 százalékát teszi ki.

Az egyik nézőpontból az európai energiabiztonság hosszútávon fenntartható módja, mások szerint az orosz hibrid hadviselés egyik eszköze: ez az Északi Áramlat-2 gázvezeték rövid jellemzése.

Északi Áramlat-2: energiabiztonsági projekt vagy a hibrid hadviselés eszköze?

Az Északi-Áramlat-2 megépítését Lengyelország és az USA mindvégig ellenezte, Joe Biden amerikai elnök kormányzata egy ideig szankciókat is kivetett a projektben részt vevő cégekre, de végül visszavonták a szankciókat és a német külügyi tárcával megállapodásra jutottak az Északi Áramlat-2 építésének befejezését illetően.

Az amerikai-német megegyezés értelmében Washington letesz a gázvezeték miatt kivetett, illetve kivetendő szankciókról, Berlin pedig ukrajnai beruházásokba fog befektetni, és az Ukrajna ellen esetleg irányuló orosz lépésekre büntetőintézkedésekkel reagál a maga részéről.

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »