Az EKB sajtótájékoztatója lesz ma a középpontban

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön, a befektetők óvatosak, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának döntéseire várnak.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 38 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 45 ponttal, a párizsi CAC-40 index 17 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 63 ponttal eshet a nyitásban.

Az eurózóna gazdaságának fellendülése az év eleje óta a pénzromlás ütemének erőteljes emelkedésével párosul, ami újra vitatémává tette az Európai Központi Bank (EKB) rendkívüli monetáris támogatását. Az EKB kormányzótanácsa csütörtökön ülésezik, és több, a szigorú monetáris politika híveiként ismert tagja, köztük Jens Weidmann, a Bundesbank vezetője is felvetette a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program keretösszegének csökkentését az erős infláció miatt.

A piaci szereplők most arra várnak, hogy az EKB ismertesse inflációs várakozásait, és jelzést küldjön arról, hogy mikor kezdheti el masszív eszközvásárlási csomagjának kivezetését. A döntéseket azonban bonyolítják a koronavírus-járvány és a gazdasági növekedés lassulása miatti bizonytalanságok.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben csökkentek az árfolyamok csütörtökön, a befektetők tartanak attól, hogy a világgazdasági növekedés lassulása ellenére a nagy központi bankok elkezdhetik szigorítani monetáris politikájukat. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,32 százalékos mínuszban, 661,91 ponton állt közép-európai idő szerint fél nyolc körül.

Ugyanekkor Tokióban 0,75 százalékos, Sydney-ben 2,01 százalékos, Szöulban 1,37 százalékos, Hongkongban 2,16 százalékos, Sencsenben 0,69 százalékos, Sanghajban pedig 0,22 százalékos mínuszban állt az irányadó tőzsdeindex.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,11 százalékkal, 1786,91 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,24 százalékkal, 1789,20 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Szerdán csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London azonban 0,75 százalékos, Frankfurt 1,47 százalékos, Párizs 0,85 százalékos, Madrid 0,63 százalékos, Milánó pedig 0,75 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,20 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,13 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,57 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek 0,4 százalék körüli csökkenést valószínűsítenek a csütörtöki nyitásra.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »