Az EKB sajtótájékoztatója lesz ma a középpontban

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön, a befektetők óvatosak, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának döntéseire várnak.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 38 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 45 ponttal, a párizsi CAC-40 index 17 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 63 ponttal eshet a nyitásban.

Az eurózóna gazdaságának fellendülése az év eleje óta a pénzromlás ütemének erőteljes emelkedésével párosul, ami újra vitatémává tette az Európai Központi Bank (EKB) rendkívüli monetáris támogatását. Az EKB kormányzótanácsa csütörtökön ülésezik, és több, a szigorú monetáris politika híveiként ismert tagja, köztük Jens Weidmann, a Bundesbank vezetője is felvetette a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program keretösszegének csökkentését az erős infláció miatt.

A piaci szereplők most arra várnak, hogy az EKB ismertesse inflációs várakozásait, és jelzést küldjön arról, hogy mikor kezdheti el masszív eszközvásárlási csomagjának kivezetését. A döntéseket azonban bonyolítják a koronavírus-járvány és a gazdasági növekedés lassulása miatti bizonytalanságok.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben csökkentek az árfolyamok csütörtökön, a befektetők tartanak attól, hogy a világgazdasági növekedés lassulása ellenére a nagy központi bankok elkezdhetik szigorítani monetáris politikájukat. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,32 százalékos mínuszban, 661,91 ponton állt közép-európai idő szerint fél nyolc körül.

Ugyanekkor Tokióban 0,75 százalékos, Sydney-ben 2,01 százalékos, Szöulban 1,37 százalékos, Hongkongban 2,16 százalékos, Sencsenben 0,69 százalékos, Sanghajban pedig 0,22 százalékos mínuszban állt az irányadó tőzsdeindex.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,11 százalékkal, 1786,91 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,24 százalékkal, 1789,20 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Szerdán csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London azonban 0,75 százalékos, Frankfurt 1,47 százalékos, Párizs 0,85 százalékos, Madrid 0,63 százalékos, Milánó pedig 0,75 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,20 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,13 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,57 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek 0,4 százalék körüli csökkenést valószínűsítenek a csütörtöki nyitásra.

Forrás: MTI

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply