Új elemző központot nyitott a WHO Berlinben

Megnyitották Berlinben szerdán az ENSZ közegészségügyi szakosított szerve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális járványügyi elemző- és előrejelző központját, amelyet a koronavírus-világjárvány tanulságaként hoztak létre.

Angela Merkel német kancellár a világjárvány-, és járványügyi elemző központ (WHO Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence) megnyitóján kiemelte: a koronavírus-világjárvány rámutatott, mennyire fontos szervezet a WHO, mint globális közegészségügyi hatóság. Munkájának minőségét azonban az ENSZ tagállamainak támogatása határozza meg.

“A WHO csak annyira lehet jó, amennyire a tagállamok engedik” – mondta.

Hasonlóan fogalmazott Jens Spahn német egészségügyi miniszter is, aki kiemelte a bizalom jelentőségét, és felszólította Kínát, hogy tegye a nemzetközi közösség számára átláthatóvá az új koronavírus (SARS-CoV-2) eredetéről folytatott vizsgálatokat.

A WHO új központját a német kormány évi 30 millió euróval támogatja. Az intézmény feladata a járványok kialakulásának veszélyével kapcsolatos adatok minél szélesebb körű – a többi között az állategészségügyre, a klímaváltozásra és a demográfiára kiterjedő – gyűjtése és elemzése a megelőzés és a védekezés javítását szolgálva. A központban számos tudományág – például az adat-, és az orvostudomány – eredményeit és művelőit összefogva igyekeznek minél korábban előrejelezni a veszélyeket.

El kell érni, hogy “jobban fel legyünk készülve a jövőbeli járványokra és világjárványokra” – mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy ehhez elengedhetetlen a globális tudományos együttműködés. A kancellár kifejezte elismerését a rendezvény egyik díszvendége, a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) ellen védő egyik első vakcina, a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett oltóanyag hatásmechanizmusának kidolgozása révén világhírű Karikó Katalin munkássága iránt, aláhúzva, hogy “lenyűgöző” a magyar tudós egész életútja.

Karikó Katalin a mások mellett a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz részvételével tartott rendezvényen hangsúlyozta, hogy az új intézetnek fontos szerepe lehet a szakértők, kutatók közötti közvetlen párbeszédben is. Mint mondta, a járvány miatti lezárások azt is megmutatták, hogy a tudományos munkához is nélkülözhetetlenek a személyes kapcsolatok, találkozások.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply