Elszólta magát Biden a terrortámadás utáni sajtótájékoztatón

Joe Biden amerikai elnököt eddig is sokan támadták az Afganisztánból történő kivonulás körüli káosz miatt. Megítélésén a tegnapi terrortámadás sem segített, mely során több mint 60 ember halt meg a kabuli repülőtérnél, de legnagyobb csapást magára mérte, saját sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztató a várható bejelentésekkel zajlott, Biden közölte, hogy a legalább tucatnyi amerikai életet követelő halálos támadás nem változtat az evakuációs terveken, az Egyesült Államok a hónap végéig kivonja csapatait Afganisztánból, és az Egyesült Államok csapásokat fog végrehajtani a támadásokért felelős csoport, azaz az Iszlám Állam ellen.

„Be tudjuk és be kell fejeznünk ezt a küldetést, és meg is fogjuk tenni. Ezt az utasítást adtam. Nem fognak elriasztani a terroristák. Nem hagyjuk, hogy leállítsák a küldetésünket. Folytatjuk az evakuálást” – fogalmazott Biden a kabuli merényletekre reagáló beszédében.

A sajtótájékoztató kellemetlen része akkor következett, amikor az újságírói kérdésekre került a sor, Joe Biden ugyanis azzal vezette fel a sajtótájékoztató ezen szakaszát, hogy „kapott egy listát azokról a riporterekről, akiket fel kell szólítania” és „arra utasították, hogy az első kérdés feltevését Kelly O’Donnell-nek biztosítsa az NBC csatornától.”

Nem túl szerencsés szavak egy elnöktől, ezután sorban érkeztek az olyan megjegyzések az újságíróktól, mint „Akkor most ki irányít?” vagy „Jézusom, azt mondta, hogy utasították”. A Fox News cikkében látható a videó Biden felvezetéséről és az utána érkező kommentekből is lehet olvasgatni.

Az eddigi afganisztáni események már múlt héten is jelentősen esett Joe Biden támogatottsága, az Ipsos felmérése szerint az elnök támogatottsága hét százalékponttal csökkent és rekordalacsony szintet ért el, egy másik, a Newsmax konzervatív amerikai hírportál által elvégzett felmérés szerint pedig a válaszadók 52 százaléka szerint Biden fizikai vagy mentális állapota miatt nem alkalmas az elnöki tisztségre. Nem lenne meglepő, ha az elnök népszerűsége a tegnapi sajtótájékoztató után tovább zuhanna.

https://www.instagram.com/p/CTELn50L_wu/

Előzmények

Az Egyesült Államok július vége óta több mint százezer embert evakuált Afganisztánból. A külügyminisztérium közlése szerint csütörtökön nagyjából 1000 amerikai maradt az országban, közülük körülbelül 700-an távozni szeretnének.

A csütörtökön végrehajtott két robbantásban és azt azt követő tűzpárbajban afgán források szerint összesen több mint 60 ember halt meg, és legalább 140-en megsérültek. Az öngyilkos merénylők a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér déli kapujánál, az Abbey Gate-nél, illetve a közeli Baron Hotel nevű szállodánál robbantottak.

A támadások nem sokkal azután következtek be, hogy nyugati országok felszólították a repülőtér környékén napok óta az evakuálási repülőkre várakozó afgán állampolgárokat: hagyják el a környéket az Iszlám Állam lehetséges merényletének veszélye miatt. A brit nagykövetség is kapott fülest a lehetséges támadásról, a robbantások előtt pár órával arra kérték a brit állampolgárokat, hogy ne induljanak el a repülőtér felé.

Csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közleményben tudatta, hogy „harcosai” követték el a véres támadásokat.

Forrás: Fox News / MTI / Kitekintő

Szemlézte: Lazók Rómeó

Friss hírek