Szorosnak ígérkezik a német parlamenti választás

Tovább erősödtek és már a Zöldeknél is népszerűbbek a szociáldemokraták a szeptemberi parlamenti választásra készülő Németországban egy szerdán ismertetett felmérés szerint.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából heti rendszerességgel készített, Trendbarometer nevű kutatás új adatai szerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szavazatok 21 százalékára számíthatna, ha nem szeptember 26-án, hanem a következő vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás.

Az SPD országos választói támogatottsága az egy héttel korábbihoz képest két százalékponttal, a két héttel korábbihoz viszonyítva öt százalékponttal emelkedett a Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint. A szociáldemokraták így megelőzték a Zöldeket, és megközelítették a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségét, amely 2005 óta a közvélemény-kutatásokban majdnem mindig, a Bundestag-választásokon pedig minden alkalommal az első helyet érte el. A jobbközép CDU/CSU 23 százalékon áll, támogatottsága nem változott az előző héthez képest. A Zöldek egy százalékpontot veszítve 19 százalékon állnak.

A Forsa mérése alig néhány nap alatt a második, amely azt jelzi, hogy az SPD megelőzte a Zöldeket. Az Insa közvélemény-kutató társaság vasárnap ismertetett adatai szerint az SPD 20 százalékon áll, a Zöldek a szavazatok 17,5 százalékára számíthatnak. A korábbi felmérések még rendszerint azt mutatták, hogy a Zöldek lehetnek a második számú erő az új Bundestagban. A Forsa felméréseiben az SPD legutóbb 2017 márciusában állt 21 százalékon. Akkor tették meg kancellárjelöltnek Martin Schulzot, az Európai Parlament korábbi elnökét.

A szociáldemokraták ezúttal Olaf Scholz, a Bundestag-választás után visszavonuló Angela Merkel kormányának pénzügyminiszterét, alkancellárt indítják. A 63 éves politikus támogatottsága az utóbbi hetekben meredeken emelkedett, és az új mérések alapján személyes népszerűsége egyre inkább kisugárzik pártjára.

A Forsa új adatai szerint a szavazatok 29 százalékát szerezné meg, ha közvetlenül választanának kormányfőt Németországban – ez az egy héttel korábbihoz képest három százalékpontos, a két héttel korábbihoz viszonyítva nyolc százalékpontos erősödés.

A Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock egy százalékpontos gyengülés után 15 százalékon áll. A CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet CDU-elnök és észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök támogatottsága stagnál, 12 százalékon áll.

Armin Laschetről egyre inkább úgy tűnik, hogy nem volt szerencsés választás a CDU/CSU számára. Ezt jelzi például a Forsa azon megállapítása, miszerint ha nem őt, hanem a másik jelentkezőt, Markus Söder bajor kormányfőt, a CSU elnökét tették volna meg kancellárjelöltnek, akkor a szeptemberi választáson jelenleg nem a CDU/CSU-ra szavazni kívánó választók 25 százaléka mégis inkább a jobbközép pártszövetségnek adná voksát. Ebben az esetben a CDU/CSU nem 23 százalékon, hanem 33 százalékon állna.

A kisebb pártok támogatottsága nem változott számottevően. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 12 százalékára számíthat. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 10 százalékon, a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) 6 százalékon áll. A választók 9 százaléka azon pártok valamelyikére szavazna, amelyek várhatóan nem lépik át az 5 százalékos bejutási küszöböt. A bizonytalan szavazók és a nem szavazók együttes aránya 26 százalék.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »