Győzelemre hajtanak a Zöldek a német választáson

Történetükben először kancellárjelöltet állítanak a német Zöldek a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra, a feladatot Annalena Baerbock társelnök vállalta el – jelentették be hétfőn Berlinben.

Németországnak változásra és új politikai stílusra, előrelátó, az emberekre hallgató és az egymásnak feszülés helyett az együttműködésre építő politizálásra van szüksége – mondta Annalena Baerbock a másik társelnökkel, Robert Habeckkel tartott online tájékoztatóján, kiemelve, hogy jelölése “meghívás” minden választónak, hogy együtt “egy jó jövőbe vezessük sokszínű, gazdag és erős országunkat”.

Mint mondta, nagy tisztelettel és alázattal viszonyul a kormányfői tisztséghez, amelyet mindenekelőtt a határozottságát, érdekérvényesítő képességét és tanulékonyságát mozgósítva kíván betölteni.

A Zöldek azzal a szándékkal vágnak bele a szeptemberi Bundestag-választás kampányába, hogy átveszik Németország vezetését, mivel azonban “a politika nem kívánságműsor”, a választók döntik majd el, hogy az egyes pártok mekkora erőre tesznek szert – mondta Annalena Baerbock, hozzátéve, hogy a Zöldek bármely “demokratikus” párttal hajlandóak tárgyalni a közös kormányzásról.

Azzal kapcsolatban, hogy nincs kormányzati tapasztalata, elmondta, hogy ha ez lenne a kormányzati felelősség vállalásának egyetlen feltétele, akkor folytatni kellene a 2013-ban elkezdett nagykoalíciós kormányzást – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) együttműködését – , ami nem tenne jót Németországnak.

A CDU/CSU pártszövetségnél Angela Merkel kivonulása miatt 2018 vége óta, immár közel két és fél éve húzódik az utódlás kérdése. A CDU párt vezetését először Annegret Kramp-Karrenbauer vette át Merkeltől, de ő hamar megbukott és 2020 februárjában lemondott.

Ezután újabb csata kezdődött a pártelnöki tisztségért, ami általában együtt jár a kancellári jelöltséggel is. A CDU új elnöke Armin Laschet lett, aki viszont a pártszövetség másik tagjának, a CSU-nak a vezetőjével, Markus Söderrel verseng a kancellárjelöltségért.

Még várni kell a CDU/CSU kancellárjelöltjére

Kiemelte, hogy pártja igen komoly kormányzati tapasztalattal rendelkezik, ezt mutatja például, hogy a 16 tartomány közül 11-ben van kormányon. A Zöldek programjáról a többi között elmondta, hogy az állami beruházások felpörgetésével legalább évi 50 milliárd euró értékben kell fejlesztéseket végrehajtani az alapellátások, az infrastruktúra és a digitalizáció területén. A Zöldek külpolitikai elképzeléseiről szólva hangsúlyozta, hogy értékeken alapuló és határozott, de párbeszédre törekvő módon kell formálni a tekintélyelvű rendszerekhez fűződő viszonyt.

Annalena Baerbock tavaly decemberben jelentette be, hogy vállalná a kancellárjelölti feladatot és készen áll a kormányfői munkára. A kancellárjelölt kiválasztása fegyelmezetten, a nyilvánosság előtt folytatott viták és kiszivárogtatások nélkül ment végbe, ami új a Zöldeknél. Ezzel kapcsolatban Robert Habeck a hétfői berlini tájékoztatón elmondta, hogy sok, és sokszor nehéz megbeszélést folytatott Annalena Baerbockkal, mert mindketten meg akarták szerezni a kancellárjelöltséget.

Ilyen helyzetben a közös sikerhez az kell, hogy az egyik aspiráns hátralépjen – fogalmazott. Hozzátette, hogy Annalena Baerbock “harcos, fókuszált, erős akaratú asszony, aki tudja, hogy mit akar és szenvedélyesen fogja képviselni a zöld programot a választási kampányban”.

A negyven éve alapított párt első kancellárjelöltje éppen negyven éves, politikatudományt és jogot tanult, diplomát a terület egyik legtekintélyesebb egyemén, a London School of Economics and Political Science-en (LSE) szerzett, 2013 óta a Bundestag tagja, 2018 óta a Zöldek társelnöke, a Berlin melletti Potsdamban lakik férjével és két közös kislányukkal.

Annalena Baerbock egy pártrendezvényen 2018-ban. Forrás: Flickr.com

A Zöldek azért állítanak kancellárjelöltet, mert először indulnak Bundestag-választáson a kormányfői tisztség megszerzésének esélyével. Országos választói támogatottságuk a legutóbbi mérések szerint 20-23 százalékos, a második helyen állnak a 29-31 százalék körüli támogatottsággal rendelkező CDU/CSU mögött. A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson még csak a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötték össze.

A kancellárjelölt megnevezésének nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem a Bundestag választja meg. A jelölt megnevezése politikai állásfoglalás, azt az üzenetet közvetíti a választóknak, hogy az adott párt – vagy pártszövetség – azért dolgozik, hogy Németország következő kormányát a jelöltjük vezethesse. A kancellárjelölt egyben a párt választási kampányának főszereplője, függetlenül attól, hogy ki a párt elnöke, illetve kik az adott pártszövetség vezetői.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Nyomás alatt a DE30 a gyenge IFO adatok miatt

Vegyes mozgásokkal indult a hét a német tőzsdén, az index próbálja megvédeni a múlt hét végén beállított idei mélypontot, ezt azonban nem segítik a friss IFO hangulatindex adatok, melyek a vártnál gyengébben alakultak, és a számok megerősítik annak lehetőségét, hogy Németországra erős recesszió vár.

Read More »