Iraki menekültekkel teszteli az EU-t Fehéroroszország

Az év eleje óta több mint 22-szeresére nőtt a Fehéroroszországból Litvániából érkező illegális migránsok száma. Úgy tűnik, hogy menekülteket szállító kereskedelmi járatok érkeznek Minszkbe Isztambulból és Bagdadból minden nap. A migránsokat ezután a hatóságok a litván határhoz küldik, és az ellenőrizetlen pontokon belépnek az ország területére.

Az Európai Uniónak meg kell fontolnia azt, hogy felfüggeszti a fehéroroszok unióba történő beutazásához szükséges vízumok engedélyezését, ez egy fontos lépés lenne annak ellenére, hogy az EU továbbra is fenn akarja tartani a kapcsolatot fehérorosz emberekkel – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos az Európai Parlament állampolgári jogi, bel-és igazságügyi bizottságának (LIBE) hétfői meghallgatásán.

A LIBE hétfői rendkívüli ülésének fő napirendi pontja a fehérorosz vezetés Litvániára gyakorolt “migrációs nyomása” volt. Litvánia állítása szerint az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim – bosszúból a fehérorosz ellenzékiek melletti litván kiállás és az uniós szankciók miatt – légi járatokkal szállít illegális migránsokat Minszkbe, majd továbbküldi őket a balti állam felé. Johansson elmondta: az év eleje óta több mint 22-szeresére nőtt a Fehéroroszországból Litvániából érkező illegális migránsok száma, mintegy 1600-an lépték át a litván határt, és a helyzet hétről hétre romlik.

Hozzátette: “nem világos egyelőre, hogyan működik a folyamat, de úgy tűnik, hogy menekülteket szállító kereskedelmi járatok érkeznek Minszkbe a török és az iraki fővárosból, Isztambulból és Bagdadból minden nap. A migránsokat ezután a hatóságok a litván határhoz küldik, és az ellenőrizetlen pontokon belépnek az ország területére.

Érkezik a Frontex

“Az Európai Bizottság kész 10 millió euróval támogatni Litvániát a Fehéroroszországból érkező illegális migránsok ügyének kezelésében” – jelentette ki a biztos, hozzátéve, hogy az összeget a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból lehet lehívni a következő hónap folyamán. Azt is elmondta, hogy a hétvégén a litván hatóságok aktiválták az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex gyorsreagálású csapatok létrehozására szolgáló sürgősségi mechanizmusát.

“Litvánia operatív igényeire gyors reagálást kell biztosítani: értékelésünk szerint ez legalább 60 határmunkást, tolmácsokat, 30 gépkocsit, két helikoptert és egy hőkamerával felszerelt járművet jelent” – mondta Johansson. Aláhúzta: “Litvániának minden létező uniós segítséget meg kell adnunk. A menekülteket nem használhatja politikai eszközként a minszki vezetés.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »