A román miniszterelnök lett az ügyvivő pénzügyminiszter

Alexandru Nazare pénzügyminiszter felmentését kérte Klaus Iohannis államfőtől csütörtökön Florin Citu román miniszterelnök.

Citu, aki korábban pénzügyminiszter volt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban pártelnök vezette kisebbségi kormányában, maga készül átvenni a tárca ideiglenes vezetését, amíg pártja új tárcavezetőt jelöl.

Citu a kommunikáció-képtelenséget vetette Nazare szemére, és arra hivatkozott, hogy a legtöbb késést a kormányprogram végrehajtásában a pénzügyi tárcánál tapasztalta. A kormányfő elsősorban az adócsalás visszaszorítását és az ország rendelkezésére álló európai alapok felhasználási ritmusát illetően elégedetlen Nazare teljesítményével.

A román média azonban a PNL-en belüli választási küzdelem újabb fejezetének, a pártelnöki székre is pályázó Citu erődemonstrációjának tartja a minisztercserét, amellyel korábbi nyilatkozatai szerint Orban nem ért egyet. A kormányátalakításról szóló sajtótalálgatásokra reagálva a pártelnök a napokban több ízben jelezte: a maga részéről elégedett a liberális miniszterek teljesítményével és nem tartja indokoltnak egyikük leváltását sem.

A román média szerint az is fontos szempont lehetett a pénzügyminiszter eltávolításánál, hogy a kormány költségvetés-kiigazításra, illetve a helyi infrastruktúra-fejlesztésekre fordítható pénzalapok elosztására készül, és jelentősen megnöveli Citu politikai hatalmát, ha nemcsak jóváhagyóként, hanem – ügyvivő pénzügyminiszteri minőségben – javaslattevőként is részt vehet a költségvetési források elosztásában.

A román alkotmány elvileg szabad kezet ad a miniszterelnöknek a kormány összetételét illetően, de az USR-PLUS szövetség által jelölt egészségügyi miniszterének egyoldalú leváltásakor kirobbant koalíciós válság megoldásaként áprilisban a kormánypártok megállapodtak arról, hogy a miniszterelnök ezentúl csakis a koalícióval egyeztetve alakíthatja át kormányát.

Erre utalva a csütörtöki kormányülést követő sajtóértekezletén Citu elmondta: már kedden tájékoztatta a koalíciós pártok vezetőit, hogy megvonta Nazarétól a bizalmat, majd amikor a tisztségviselő ennek ellenére nem volt hajlandó lemondani, a csütörtöki döntést megelőzően arról is tájékoztatta a pártvezetőket, hogy Nazare visszahívását akarja kezdeményezni az államfőnél és a koalíció vezetőinél, akik elmondása szerint ez ellen sem emeltek kifogást.

Az elnöki hivatal csütörtökön koradélután közölte: Klaus Iohannis államfő aláírta az elnöki rendeletet Alexandru Nazare felmentéséről, egy másik rendelettel pedig Florin Citu kormányfőt nevezte ki ügyvivő pénzügyminiszterré. Az alkotmány szerint egy tárcavezető nélkül maradt minisztérium vezetését legfeljebb 45 napig veheti át ügyvivői hatáskörrel a kormány egy másik tagja.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »